Cevap: Hacizli aracin satişi
1)Satış avansını aracın satışını yapmamanız halinde icra müdürlüğünden iade alabilirsiniz.Yakalama avansının iadesinde ise uygulamada farklılıklar olabiliyor.Satışın yapılması halinde ise her iki avans menkulün satış tutarından mahsup edilir.
2)Araç üzerine yakalama şerhini işletmenizi takiben,aracın bulunduğu yere menkul haczine çıkarak çekici ya da borçlunun rızası halinde çekici olmaksızın haczedebilirsiniz.
3)Satışın iptalini isteme hakkınız vardır.
4)Bu konuda icra müdürlerinin yorumları devreye girmekte maalesef kesin bir uygulama bulunmamaktadır.Ancak genel itibariyle satış avansının yatırılmasıyla haciz mevcudiyedini uzun süre korur.
5)İcra masraflarını vekilin yapıp yapmadığına göre bu durum değişmekle, aranızdaki sözleşmeye bağlı olarak veya sözleşme bulunmaması halinde tahsil edilen tutarın %25'inden fazla olmamak üzere sözleşme vekalet ücreti isteyebilirsiniz.
Sn. gokyilodabas ,
İlginiz ve cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
5. maddedeki sorumu ben anlaşılır olarak soramadım herhalde,ama yanlış anlamadıysam yeni bir hakkım olduğunu öğrendim.
-Bütün işlemleri ben takip ettim.Herhangi bir sözleşme yok,satış başvurusunda ayrıca %25 sözleşme vekalet ücreti istiyebiliyorum ,doğrumu anlamışım?
-Benim sorum ise şuydu örneğin araba satıldı 10000tl alacağım var +faizi xx TL + yaptığım masraflar xx TL Toplam
12000 TL. İcra dairesi bana bu miktarımı öder yoksa bundan % XX kesermi.
teşekkürler
saygılar
Söylemek istediğim satış başvurusu anında değil, dosya borcundan tahsil edilen miktarın en fazla %25'ini müvekkilinizden talep edebileceğiniz hususu idi.Bu %25'lik sınır avukatlık ücretinin azami sınırıdır.Aracın satışından gelecek paradan ise ,size isabet etmesi halinde kesintiye harç ve satış masrafları sebebiyle uğrayacaktır.