Askeri para cezası - usulsüz tebligat - ödeme emrinin iptali
Selamlar;
Tarafıma bağlı bulunduğum askerlik şubesinin bildirimiyle İlçe İdare Kurulu tarafından yoklama/bakaya kaçağı olduğum gerekçesiyle para cezası kesilmiş ve kararın tarafıma tebliği Askerlik Şubesi tarafından ikamet adresime yapılmıştır. Ancak ben o tarihte askerlik görevimi yapmakta olduğumdan Tebligat Kanunu'nun 14. maddesi gereği usulsüz bir tebligattır. Nitekim ben ikamet ettiğim konutu askere gitmeden evvel boşalttığımdan bu tebligattan da haberdar olamadım.
Daha sonra anılan cezaya ilişkin olarak, ikametimin bulunduğu İstanbul'daki vergi müdürlüğü tarafından ödeme emri düzenlenerek tarafıma geçen hafta tebliğ edildi. Benim cezayı öğrenmem de bu şekilde olmuştur. Daha sonra askerlik şubesinden ceza kararını aldığımda birliğime süresinde katılmam halinde cezanın 1/2'sini ödeyeceğim belirtildiği halde tamamının ödeme emrine konu edildiğini gördüm.
Şimdi kafamı kurcalayan sorular şunlardır:
1. Ödeme emrinin iptaline ilişkin İdare Mahkemesi görevli olmakla birlikte; görevli mahkeme emri düzenleyen vergi dairesinin bulunduğu İstanbul İdare Mahkemesi mi, yoksa para cezasına karar veren idarenin bulunduğu İl İdare Mahkemesi midir?
2. İlçe İdare kurulunun kararına göre tebliğden itibaren 15 günlük sürede itiraz etmeyip ödemem halinde 3/4'ünü ödeyebileceğim yazılıdır. Şu haliyle tebligatın usulsüz yapılarak bu hakkımın da gasp edildiği yönünde itirazım Adli yargıda mı, yoksa İdari yargıda mı yapılmak gerekir?
Ya da öğrenme tarihini baz alarak adli yargıda bu hususları ileri sürerek itiraz hakkımı kullansam, ödeme emri için uğraşmama gerek kalmayacak mıdır?
Saygılarımla..
Cevap: Askeri para cezası - usulsüz tebligat - ödeme emrinin iptali
Merhabalar,
Almis oldugunuz para cezasini anlamadim. Askerlik Subesi para cezasi veremez. Mahkeme bakaya kacagi oldugunuz icin kisa sureli hapis cezasi verip bunu paraya cevirmis olabilir. Eger bu para cezasini mahkeme verdiyse bunu odemek zorundasiniz.
Tebligat kanunu md. 14 geregi birliginize tebligat yapilmasi gerekirdi ve sizi sevkeden askerlik subesinin askerde oldugunuzu bilmesi gerekirdi. Verilen para cezasi da idari para cezasi ise bunu da idare mahkemesine dava edersiniz. Butun bu islemler idari islem ve asker kisinin, askeri kurumun dahil oldugu idari islemler oldugu icin davayi dogrudan AYIM'e acmaniz gerekir. Ankaraya gitmenize gerek yok posta ile de acabilirsiniz. En dogru yol, bulundugunuz bolgede ki Bolge Idare mahkemesine gidip, "AYIM'e gonderilmek uzere" dava dilkcenizi teslim etmeniz. Mahkeme harciniz burada hesaplanir ve tahsil edilir. Posta masraflari icin posta pulu veya havale kabul ederler. dilekce ornekleri, harc miktarlari AYIM'in internet sitesinde mevcut.
Gecmis olsun