Cevap: kıdem tazminatı hk
İşten kendi isteiğiniz ile ayrıldığınızdan kıdem tazminatı alma hakkınız yok. Noterden yada işverene yazılı olarak haklı nedenle iş akdinizi fesh ettiğinizi bildirseydiniz Kıdem tazminatı talep etme ve dava açma hakkınız olurdu.
iş yerinde uygulanan satış baskısı yine beni haklı cıkarmaz mı ?
Alıntı:
sisila rumuzlu üyeden alıntı
iş yerinde uygulanan satış baskısı yine beni haklı cıkarmaz mı ?
Haklı çıkarıp çıkarmayacağı , ayrılırken belirttiğiniz sebebe bağlıdır.
Ayrılırken ne sebep göstererek ayrıldınız?
istifa dilekcesini yazdım ve kendi isteğimle ayrılıyorum diye yazdım
Alıntı:
istifa dilekcesini yazdım ve kendi isteğimle ayrılıyorum diye yazdım
Bu durumda kıdem tazminatı alamayacağınız gibi, İşten ayrılırken ihbar öneli sürelerine uymadıysanız işveren sizden 8 haftalık ücretiniz kadar tazminat bile talep edebilir.
Anladım. peki bi söylenti var. ve su sekilde ;
iş mahkemeleri son yazılana değil 4 yıl içerisinde olan bitene bakıyor. yani aslında yazdığın o son cıkış dilekçesi değilde , senin sahit gösterebileceğin durumlarda haklı olabiliyorsun.
yani bir anda yazılan dilekçe senin kaderini belirlemiyor ve hakkın saklı duruyor.
örneğin mobbing. çalışan arkadaşların şahitliği , döküman v.s. ile desteklendiğinde haklı olabiliyorsun.
diye bi durum söz konusu olamıyor mu ?
"hayatın doğal akışı" dye bir şey var. Bu işe yarar mı bilmem.
Ama her ne yapacaksanız bunu bir avukatla anlaşarak yapmanızı öneririm. Gördüğünüz gibi, istifa ederken dilekçeye yazacağınız şeyler nasıl her şeyi değiştirebiliyor, bundan sonrası için de bu geçerli. Düzgün bir savunma planlaması ile bir sonuca varılabilirse de, bunu bir avukatın yapması şart.
Alıntı:
Anladım. peki bi söylenti var. ve su sekilde ;
iş mahkemeleri son yazılana değil 4 yıl içerisinde olan bitene bakıyor. yani aslında yazdığın o son cıkış dilekçesi değilde , senin sahit gösterebileceğin durumlarda haklı olabiliyorsun.
yani bir anda yazılan dilekçe senin kaderini belirlemiyor ve hakkın saklı duruyor.
örneğin mobbing. çalışan arkadaşların şahitliği , döküman v.s. ile desteklendiğinde haklı olabiliyorsun.
diye bi durum söz konusu olamıyor mu ?
Evet yargıtay ın bu konuda değişik kararları mevcut.
Yargıtayın sizin bahsettiğiniz şekli ile kararları mevcut. Yoğun satış ve psikolojik baskı altında işyerinizde çalışmak çekilmez haline gelmiştir. Bu nedenle istifa ediyorum demeniz haklaınızı aramak konusunda işinize yarardı.
Ama hiçbir neden göstermeden " çalışmakta olduğum işyerinizden kendi isteğim ile istifa ediyorum" demek işinize yaramaz.
Ben de Şenol Bey'e katılıyorum. Yargıtay'ın "uzun süredir aynı şirkette çalışan işçinin hak edişlerini bir kenara bırakarak istifa etmesinin hayatın olağan akışına aykırı olduğu" kanaatini içeren kararları mevcuttur. Ancak bu durumda dahi iş akdinizi belirttiğiniz baskılar nedeniyle sonlandırdığınızı ispat yükümlülüğü sizde bulunuyor. Dolayısıyla iş yerinde çalışan kişilerin tanıklığı, e-posta ve yazışmalar vb. bilgi ve belgeler sunabilecek durumdaysanız alacaklarınızı talep edebileceğinizi düşünüyorum.
Av. Sertaç KÖSE