Cevap: Kasten Adam Yaralama
Alıntı:
Erberk rumuzlu üyeden alıntı
Üstüme geldi bende refleksle elimle ve kafamla sertçe ittim.Burnu kırılmış
u
Şimdi sertçe ittim değil de ben ona kafa attım deseniz daha mantıklı ki hakim bile ittiğinizde burnunun kırıldığına inanmayacaktır.
Farzedelim ki, ittiniz ve tepetaklak oldu, burnu kenarda köşede bir yere çarptı ve kırıldı, bunu tanıkla ispatlarsınız ya da kamera kaydıyla, onun haricinde hakim, sizin '' kafamla biraz sertçe ittim'' sözünüze itibar etmeyecek ve kafa attığınız yönünde kanaat getirecektir.
Gelelim cezasına;
Aşağıdaki kanun maddesini okuyun.
(1) Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) (Ek fıkra: 31/3/2005 – 5328/4 md.) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.
(3) Kasten yaralama suçunun;
a) Üstsoya, altsoya, eşe veya kardeşe karşı,
b) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
c) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,
d) Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,
e) Silahla,
İşlenmesi halinde, şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
Tabi bu sadece yaralama suçu için geçerli, olayda, küfürler, tehditler havada uçuştuysa ve tanıklarla da bu husus ispatlanıyorsa ceza katlanacaktır.
Ayrıca gelelim sizin olaya, siz de darp raporu almışsınız, karşılıklı olarak hem mağdur hem de sanık olursunuz, karşılıklı ceza alırsınız..
Ancak, karşılıklı olarak şikayetten vazgeçerseniz, ceza verilmesine yer olmadığına dair karar çıkar mı bilmiyorum, onu da daha bilgili hukukçu arkadaşlar cevaplayacaklardır.
Geçmiş olsun.
Alıntı:
Alwuwush rumuzlu üyeden alıntı
u
Şimdi sertçe ittim değil de ben ona kafa attım deseniz daha mantıklı ki hakim bile ittiğinizde burnunun kırıldığına inanmayacaktır.
Farzedelim ki, ittiniz ve tepetaklak oldu, burnu kenarda köşede bir yere çarptı ve kırıldı, bunu tanıkla ispatlarsınız ya da kamera kaydıyla, onun haricinde hakim, sizin '' kafamla biraz sertçe ittim'' sözünüze itibar etmeyecek ve kafa attığınız yönünde kanaat getirecektir.
Gelelim cezasına;
Aşağıdaki kanun maddesini okuyun.
(1) Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) (Ek fıkra: 31/3/2005 – 5328/4 md.) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.
(3) Kasten yaralama suçunun;
a) Üstsoya, altsoya, eşe veya kardeşe karşı,
b) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
c) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,
d) Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,
e) Silahla,
İşlenmesi halinde, şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
Tabi bu sadece yaralama suçu için geçerli, olayda, küfürler, tehditler havada uçuştuysa ve tanıklarla da bu husus ispatlanıyorsa ceza katlanacaktır.
Ayrıca gelelim sizin olaya, siz de darp raporu almışsınız, karşılıklı olarak hem mağdur hem de sanık olursunuz, karşılıklı ceza alırsınız..
Ancak, karşılıklı olarak şikayetten vazgeçerseniz, ceza verilmesine yer olmadığına dair karar çıkar mı bilmiyorum, onu da daha bilgili hukukçu arkadaşlar cevaplayacaklardır.
Geçmiş olsun.
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Karakolda şikayetçi olurken görgü tanığı olarak sınıfımdan ve benimde arkadaşım olan iki üç kişi evet gördük böyle böyle oldu demişler. Bu kişilerin görüşü davayı etkiler mi? Ve bu davadan çıkabilecek aleyhime bir sonuç ileride hakim ya da savcılık mülakatlarında önüme gelir mi? Teşekkürler.
Tanık beyanları tabiki de olayda etkilidir fakat ortada işlenmiş bir suç var.Ben ceza çıkacağı düşüncesindeyim.
Ancak işlediğiniz suç yüz kızartıcı bir suç değil..
Hakimlik savcılık mülakatlarında neye bakıyorlar tam olarak vakıf değilim ancak muhakkak ki bu durum önünüze gelecektir.O zaman mülakatınıza nasıl etki eder, aleyhinize mi sonuçlanır bilemiyorum.
Sizin mesleğiniz nedir tam olarak?
Arkadaşlar konu günceldir hala cevap vermek isteyen var mı?
Sayın Alwuwush gerekli açıklamayı yapmış, ilgili kanun maddesini koymuş ancak ifadenizde arkadaşınızın burnunun birkaç yerden kırıldığını söylediğiniz için buraya 87. maddenin de konulması gerektiğini düşünüyorum. Olay nedeniyle arkadaşınızın yüzünde sabit bir iz kalıp kalmayacağı ve yüzünün sürekli bir değişikliğe uğrayıp uğramayacağı konuları da gördüğünüz üzere ayrıca önem taşımaktadır.
Ayrıca Sayın Alwuwush güzel bir noktaya değinmiş; Bence de duruşmada kafanız ile serçte ittiğiniz şeklinde değil, arkadaşınızın sözlerine sinirlenerek kendinize hakim olamayıp kafa attığınız şeklinde ifade vermeniz daha uygun olacaktır.
Olay sırasındaki hakaretler ayrıca değerlendirilir ancak bu esnada tehditler de varsa bunlar dikkate alınmayacaktır.
Benim kişisel tahminim bu olaydan en az 1 yıl civarında bir hapis cezasına mahkumiyet kararı çıkacağı ve HAGB kararı verileceği şeklindedir.
__________________________________________________ __________________________________________________ ____________________
Madde 87- (1) Kasten yaralama fiili, mağdurun;
a) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına,
b) Konuşmasında sürekli zorluğa,
c) Yüzünde sabit ize,
d) Yaşamını tehlikeye sokan bir duruma,
e) Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun vaktinden önce doğmasına,
––––––––––––––––––––––
(1) Bu maddenin başlığı “İntihar” iken, 29/6/2005 tarihli ve 5377 sayılı Kanunun 10 uncu maddesiyle "İntihara yönlendirme" şeklinde değiştirilmiş ve metne işlenmiştir.
(2) Bu maddede yer alan “üç yıldan” ibareleri, 31/3/2005 tarihli ve 5328 sayılı Kanunun 3 üncü maddesiyle “iki yıldan” şeklinde değiştirilmiş ve metne işlenmiştir.
(3) Bu maddeye, 31/3/2005 tarihli ve 5328 sayılı Kanunun 4 üncü maddesiyle ikinci fıkra eklenmiş, ikinci fıkrasındaki "iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur." ibaresi "şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında artırılır." şeklinde değiştirilmiş ve fıkra numaraları buna göre teselsül ettirilmiştir.
-------------------------
Neden olmuşsa, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, bir kat artırılır. Ancak, verilecek ceza, birinci fıkraya giren hallerde üç yıldan, üçüncü fıkraya giren hallerde beş yıldan az olamaz.(1)
(2) Kasten yaralama fiili, mağdurun;
a) İyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine,
b) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesine,
c) Konuşma ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına,
d) Yüzünün sürekli değişikliğine,
e) Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun düşmesine,
Neden olmuşsa, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, iki kat artırılır. Ancak, verilecek ceza, birinci fıkraya giren hallerde beş yıldan, üçüncü fıkraya giren hallerde sekiz yıldan az olamaz.(1)
(3) (Değişik: 6/12/2006 – 5560/4 md.) Kasten yaralamanın vücutta kemik kırılmasına veya çıkığına neden olması halinde, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, kırık veya çıkığın hayat fonksiyonlarındaki etkisine göre, yarısına kadar artırılır.
(4) Kasten yaralama sonucunda ölüm meydana gelmişse, yukarıdaki maddenin birinci fıkrasına giren hallerde sekiz yıldan oniki yıla kadar, üçüncü fıkrasına giren hallerde ise oniki yıldan onaltı yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. (2)
Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi (3)
2 yıldan az süreli hapis cezası, yüz kızartıcı suçtan dolayı değil ise ve de hagb olursa sorun yaşamazsınız kanımca.
Alıntı:
Erberk rumuzlu üyeden alıntı
Sizin mesleğiniz nedir tam olarak?
Hukuk Gönüllüsüyüm Ben.Hakim, avukat veya savcı değilim.