Kontrat sürerken evi tahliye etmek
Merhabalar. Bir konuda yardımınıza ihtiyacım var, yardımcı olacaklara şimdiden teşekkür ederim. Durumum şu,
21 Ağustos 2014 te sözleşme yaparak ev kiraladım. Kira ve aidatlarımı hep banka yoluyla ve gününde ödedim. 1 yıl dolduğunda ev sahibi kiraya yüzde 20 zam yaptığını söyledi ve siz düşünün haber verin diyerek gitti. Sonrasında kendisiyle telefonla görüşerek fazla artış istediğini buna hakkı olmadığını söyledim, biraz gergin bir konuşma sonrası evi derhal boşaltmamı istedi. Ayrıca kış yaklaşmasına rağmen doğalgaz tesisatı yaptırması gerekirken yaptırmadı.
Ben de bu arada ev satın aldım ve evi boşaltmaya karar verdim, ancak ev sahibine bunu bildirmedim. Ayrıca arada geçen 1 aylık kirayı ev sahibinin istediği tutardan banka aracılığıyla ödedim.
07 Ekim 2015 gününde bir doğalmaz firması arayarak tesisat için geleceklerini söylediğinde ben evi boşaltacağımı söyledim ve boşalttıktan sonra yapabileceklerini söyledim. Bu sayede ev sahibi de evi tahliye edeceğimi öğrenmiş oldu.
Sonrasında ev sahibi beni arayarak kira kontratının kendiliğinden 1 yıl uzadığını, şimdi tahliye edersem kira alacaklarını isteyeceğini söylüyor.
Bu görüşmeler hep telefon yoluyla oldu ve herhangi bir belge yok anlattıklarıma dair.
Şimdi ben olası bir davada kendimi nasıl savunabilirim? Aşırı kira artışı, doğalgaz yapılmayışı, sözlü olarak evi boşaltmamı istemesi? Herhangi bir bedel ödemek durumunda kalır mıyım?
Cevap: Kontrat sürerken evi tahliye etmek
Evin bir başkasına kiraya verilebilmesi için geçecek makul süredeki kiralardan sorumlu olursunuz. Artık taşınma sezonu yavaş yavaş bitmekte, kışa girmekte olduğumuz düşünüldüğünde evin yeniden kiraya verilebilmesi biraz zaman alabilir.
Ev sahibinin sözlü olarak evi boşaltmamı istemesi ve yaptığı yüksek kira artışı benim için haklı neden olmaz mı? Sonuçta ben ev sahibi istediği için arayışa girip ev satın alarak boşaltıyorum evi. Ayrıca bir de doğalgaz sisteminin yaptırılmaması da beni çıkmaya zorlamak için.
Ama hiçbirinin yazılı delili yok elimde...
Alıntı:
Kadiryuksel81 rumuzlu üyeden alıntı
Ev sahibinin sözlü olarak evi boşaltmamı istemesi ve yaptığı yüksek kira artışı benim için haklı neden olmaz mı? Sonuçta ben ev sahibi istediği için arayışa girip ev satın alarak boşaltıyorum evi. Ayrıca bir de doğalgaz sisteminin yaptırılmaması da beni çıkmaya zorlamak için.
Ama hiçbirinin yazılı delili yok elimde...
Sözün uçup yazının kaldığı durumdasınız, vaadler-istekler sözlü olduğu için ıspatı karşı taraf kabul etmediği sürece mümkün olamayan, ama agustos 2016 tarihine kadar uzamış bir kira sözleşmesi ...
Sn. Hakkarili Arzuhalci nin de belirttiği üzere, dava açarsa ,yeniden kiralanıncaya kadar boşta geçen sürenin kiraları + dava masraflarını ödemekten kurtulma şansınız yok.
hukukun/devletin dili olmaz !
İşte bu yüzden her türlü hukuki işlemi imzalı bir biçimde yazıya dökülmesinde büyük bir yararı olduğunu belirtmek isterim, aksi taktirde ilerde muhatapa karşı hukuki talepte bulunma hakkınızı KAYBEDERSİNİZ.
NOT: 60 yıl önce kağıt kalem bulunması zor olduğu için genellikle sözlü anlaşmalar yapılarak işler yürürdü ama 2015 yılında sözlü anlaşmalar yapmak tabiri caizse ;
bütün malınızı mülkünüzü satıp borsadaki tek bir hisse senetine koyup zengin olma düşüncesiyle Hareket etmeyle aynıdır.
YANİ ÇOK RİSKLİDİR !