Merkezi Sistem Isınma ve Aidat
Değerli Arkadaşlar Merhaba,
Oturduğum apartman merkezi sistemle ısıtılıyor ve doğalgazlı merkezi sistem ısıtma mevcut. Normal koşullarda doğal gaz faturası metre kareye göre paylaşılıyor çoğu binada ancak bizde ekim ayından itibaren aidat 3 katına çıkıyor. Gel gelelim aidat zamlanmasına rağmen halen daha kalorifer yanmadı ve yöneticinin daha yakmaya niyeti yok. Yanmayan ve dolayısıyla faturası olamayan bir gider için neden ödeme yapalım ? Ben bireysel kombi olsaydı şuan evimi ısıtacaktım bu sebeple de mağdur durumdayım. Ancak hem üşüyorum hem para ödemek zorundayım. Nasıl bir yol izlememi önerirsiniz?
Cevap: Merkezi Sistem Isınma ve Aidat
Kaloriferlerin yakma tarihleri vardır. Buna rağmen mevsim şartlarına görede daha erken yakılabilir. Bunun kararınıda kat malikleri verir. Ben üşüyorum yansın gibi bir lüksünüz yok malesef.
Doğalgazla ısınan yerlerde faturalar aylık ödenir. Zamanında ödemeyen çıktığı zaman kasada bir avansın bulunması gerekirki kış ortasında doğalgazınız kesilmesin. Bu nedenle bir ay önceden yakıt parası toplanması olağan bir durumdur. Yada ortalama bir rakam belirlenir 6 aylık tahmini yakım gideri 7 aya bölünür ve her ihtimale karşı önceden para toplanmış olur.
Apartmanları şirket yöneticiyi ise şirket gibi düşünmezseniz sorun kendiliğinden çözülür. Siz bir işletmeye para ödemiyorsunuz. Ortak giderlerin payınıza düşen kısımını ödüyorsunuz.
Isı gider paylaşımı apartmanda bulunan bağımsız bölümlerin m2 kareleri ve petek metrajları aynı ise eşit olarak paylaştırılması doğaldır. Sizde bu durum farklı ise buna göre paylaşım yapılması gerekir.
Cevap: Merkezi Sistem Isınma ve Aidat
Merhabalar,105 daireli bir sitede yöneticiyim,bulunduğumuz ilçede doğal gaz yok,bu sene kömür kazanlı merkezi ısıtma sistemi kurduk,ayda 150 tl yakıt parası toplama kararı aldık genel kurul da,fakat 1 daire sahibi ısı pay ölçer olmadığı için ben bu yakıt parasını ödemem diyor ve 4 aydır da ödeme yapmıyor,şimdi sorum doğalgaz olmayan bir bölgede ısı pay ölçer koyma zorunluluğumuz varmı?Kömür kazanlı bir sistemde ısı pay ölçeri nasıl koyacaz ve tahsilatını nasıl yapacağız?Ve bu kat malikinin bu yakıt parasını ödememe gibi bir lüxü varmıdır,ne yapmam gerekiyor saygılar.