İş değişikliğine bağlı tazminat alarak işten ayrılma...
Merhaba,
7 senedir özel bir firmada mühendis olarak çalışmaktayım. Bu süreç zarfında iş yüküm cok değişmemiş olsa da bağlı olduğum müdürlukler sürekli değişmiştir ve son olarak yine farklı bir müdürlüğe bağlanmam söz konusu fakat bu sefer 2 kişinin yaptığı işi tek başıma yapmam istenmektedir. Bunu da yapacak kapasiteyi geçtim moral ve motivasyonu kendimde göremiyorum ki senelerdir de bu olgular eksilerde gitmektedir. Size bunula ilgili soru sormak istiyorum. Bu pozisyonumda yapılacak olan son değişikliğe istinaden kabul etmeme durumumda tazminatımı alıp ayrılmam mümkün olur mu?
Teşekürler...
Cevap: İş değişikliğine bağlı tazminat alarak işten ayrılma...
Konuyla ilgili bilgisi olan yok mu acaba... :'(
Alıntı:
Melrajas rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
7 senedir özel bir firmada mühendis olarak çalışmaktayım. Bu süreç zarfında iş yüküm cok değişmemiş olsa da bağlı olduğum müdürlukler sürekli değişmiştir ve son olarak yine farklı bir müdürlüğe bağlanmam söz konusu fakat bu sefer 2 kişinin yaptığı işi tek başıma yapmam istenmektedir. Bunu da yapacak kapasiteyi geçtim moral ve motivasyonu kendimde göremiyorum ki senelerdir de bu olgular eksilerde gitmektedir. Size bunula ilgili soru sormak istiyorum. Bu pozisyonumda yapılacak olan son değişikliğe istinaden kabul etmeme durumumda tazminatımı alıp ayrılmam mümkün olur mu?
Teşekürler...
Merhaba,
Artan iş hacmine rağmen yeni işçi almayarak sizi daha fazla çalışmaya zorlamak çalışma koşullarında esaslı değişiklik olarak değerlendirilir diye düşünüyorum. Bu nedenle artan iş yükünü 6 iş günü içerisinde kabul etmediğiniz takdirde eski koşullarda çalışmaya devam etme hakkınız bulunmaktadır. Ancak işvereniniz bu değişikliği kabul etmemenizi gerekçe göstererek ve bu değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını belirterek ihbar süresine uymak koşulu ile iş akdinizi geçerli nedenle feshedebilir. Bu durumda kıdem tazminatına hak kazanabilirsiniz.
Av. Sertaç KÖSE
Sozlesmenizde is taniminiza uymayan veya egitim ve tecrubenize uymayan bir gorevmidir yeni yapilacak olan gorevlendirme?
Yeni gorev is tanimima uymaktadir fakat su an o görevi baska biri yapmaktadir. Onun da pozisyonu degisecek ve onun isini bana devredecekler.
Bence durumunuz iş değişikliğine girmiyor,
artan iş yükü kısmı hakkında yorum yapamayacağım ama Sertaç beyin de belirttiği üzere aynı işi yapmakta olan 2.kişinin başka bir göreve kaydırılıp onun da yapmakta olduğu işlerin size bırakılması çalışma koşullarında esaslı değişiklik olarak değerlendirilebilir belki.
Oncelikle cevaplariniz icin cok tesekkur ediyorum. O zaman asagidaki yazilana gore hakli fesih imkanim bulunmaktadır. Dogru mu anladim? İsveren durumu kendi lehine çevirmek icin ne yapabilir ben bu sekilde yaparsam. Bir de 6 is gunu icinde vermem gereken dilekceyle ilgili ornek vermeniz mumkun mudur?
Tesrkkurler...
"Çalışma zamanı, işçinin işin ifasını hangi günlerde ve günün hangi saatlerinde gerçekleştireceğini ifade eden bir kavramdır. İşçinin, işe yetişmesini, işte çalışmasını önemli ölçüde zorlaştıracak şekilde işçinin durumunu ağırlaştıran çalışma zamanın da değişiklik yapılması halleri esaslı değişiklik olarak nitelendirilebilir. Bu durumu şu örnekle somutlaştıracak olursak imalat yapan atölyede işçi olarak çalıştırılan Bay A ya aynı zamanda işletmede satın alma görevinin de verilmesi iki işi de yapamamasına bunları yetiştirmek için çok daha yoğun çalışmasına sebep olacaksa bu durum iş şartlarının değiştirilmesi olarak işçiye haklı fesih imkanı verebilir."
Alıntı:
Melrajas rumuzlu üyeden alıntı
Oncelikle cevaplariniz icin cok tesekkur ediyorum. O zaman asagidaki yazilana gore hakli fesih imkanim bulunmaktadır. Dogru mu anladim? İsveren durumu kendi lehine çevirmek icin ne yapabilir ben bu sekilde yaparsam. Bir de 6 is gunu icinde vermem gereken dilekceyle ilgili ornek vermeniz mumkun mudur?
Tesrkkurler...
"Çalışma zamanı, işçinin işin ifasını hangi günlerde ve günün hangi saatlerinde gerçekleştireceğini ifade eden bir kavramdır. İşçinin, işe yetişmesini, işte çalışmasını önemli ölçüde zorlaştıracak şekilde işçinin durumunu ağırlaştıran çalışma zamanın da değişiklik yapılması halleri esaslı değişiklik olarak nitelendirilebilir. Bu durumu şu örnekle somutlaştıracak olursak imalat yapan atölyede işçi olarak çalıştırılan Bay A ya aynı zamanda işletmede satın alma görevinin de verilmesi iki işi de yapamamasına bunları yetiştirmek için çok daha yoğun çalışmasına sebep olacaksa bu durum iş şartlarının değiştirilmesi olarak işçiye haklı fesih imkanı verebilir."
6 iş günü içinde vermeniz gereken bir dilekçe bulunmamaktadır. Zira yazılı dilekçeyi ancak çalışma koşullarındaki esaslı değişikliği kabul etmeniz halinde işverene verme yükümlülüğünüz bulunmaktadır. Siz değişikliği kabul etmek istemediğiniz için herhangi bir başvuruda bulunmanıza gerek kalmaksızın iş sözleşmeniz önceki çalışma koşullarına göre devam etmektedir.
Alıntı yaptığınız metindeki düşünceye katılmıyorum. Siz esaslı değişikliği kabul etmediğiniz için sözleşme şartları değişmeyeceğinden ve iş yükünüz artmayacağından haklı nedenle iş sözleşmenizi feshetmenizi gerektirecek bir sebep bulunmamaktadır diye düşünüyorum. Zaten İş Kanunu'nda da bu durumda işçiye haklı fesih hakkı tanındığına ilişkin bir hüküm bulunmamakta, yalnızca çalışma koşullarını değiştirmek isteyen ve talebi kabul edilmeyen işverene işçinin sözleşmesini geçerli nedenle feshetme yolu açılmaktadır.
Av. Sertaç KÖSE