mobbing yüzünden performans düşüklüğü tazminatsız iş çıkışı
merhabalar
3 yıldır çalışmış olduğum iş yerinde daha fazla ücret kazandığım ve o departmanda 9 ay boyunca üstün performansla çalıştığım birimden 3 ay 1'er gün raporsuz devamsızlıklarımdan dolayı farklı bir departmana daha az ücret alacağım departmana geçişim sağlandı bu bir nevi mobbingdi çünkü aynı departmanda her ay birçok kişi peşpeşe devamsızlık ve rapor alarak suistimal etmekte ancak benim durumum evlilik kaynaklı izin istememe rağmen verilmemesinden dolayı mücbir bi sebeptendi.
Şimdi beni yeni verdikleri departmanda iş yüküm arttı ve aldığım ücret dahada düştü.buda geçim sıkıntısı ve pisikolojik baskı yapmakta.ve 6 aydır performans çıkaramıyorum ve sürekli yöneticiler tarafından baskı altındayım istifaya zorlanmaktayım.iş yerimin amacı tazmınat vermeden beni işten atmak.
ve benden performans ve mola sürelerimi aştığım için savunma alındı ve böyle devam ederse tazminatsız işten çıkarılacağım söylendi.
3 yıldır çalışmaktayım size ne yapmam gerek diğer departmandaki yüksek performansla çalıştığım bilgileri dökümanları elimde mevcut
resmi tatil günlerinde bile revizeli çalıştığımız günler oldu.Sürekli yöneticilerimden izin istememe rağmen izin vermediler bende mecburen devamsızlık yapmak zorunda kaldım.
bu bir mobbing midir yani tazminatsız atılabilir mi beni iş veren performansımı ve üretim süremi bahane ederek.
Cevap: mobbing yüzünden performans düşüklüğü tazminatsız iş çıkışı
Öncelikle başlıkta acil yardım vs. gibi şeylerın bulunması doğru değil bu sebeple kaldırıldı.
Karşılıklı haklı haksız olunan taraflar var.Mesela size verdikleri resmi maaşı tek taraflı düşüremezler(başka birime alınma kisvesi altında bile olsa).Ancak sizin yaklaşımınız ''izin istedim vermediler bende izin verilmemesine rağmen gitmedim'' yaklaşımında da karşı taraf haklı.Bu mantıkla size izin verilip verilmemesinin bir önemi yok çünkü siz izin verilse de verilmese de gitmiyorsunuz.Bu da iş veren otoritesini yerle bir etmek demek ki havalanıp uçsanız dahi kimse bu şekilde bir kişiye maaş vermek/onunla çalışmak istemez.Şu anda elinizdekilerle bir avukata giderseniz size en iyi yönlendirmeyi o yapacaktır.Dava açarsanız durum dengede gibi.Eğer maaşınızın resmen azaltıldığını belgelerle ispat edebilirseniz elinizdeki diğer kanıtlarla iş mahkemesine başvurabilir tazminat ve diğer alacaklarınızı talep edebilirsiniz.Ama karşı taraf bu süre zarfında elinde neler tuttu, sizin hakkınızda ellerinde ne var(tutanak, şahit vs.) bilmeden ne çıkacağını bilmek zor.
Durum su sekilde izin vermiyorsanizz gelmiyorum gibi bir durum soz konusu degil tabiki calisma saatim 9 saat ama bildirimsiz 1 hafta boyunca 11 saat calistirildim ve buna resmi tatillerde dahil.aradan belli bir zaman gecti ve halletmem gereken islerim oldugu icin 1 gun devamsizlik yaptim...prim sistemiyle calistigimuz icin suan ki prim skalasi dustu ve is yukum artti..is verenin benden daha fazla devamsizlik yapan birinin birimini degismezken benim birimimi degismesi sizce mobbinge isaret degil mi hemde herhangi bir bildirimde ve uyarida bulunmaksizin..simdi ise us yukumu arttirdigi ve daha dusuk ucretle yildirma politikasi bana mobbing yapildugini gostermez mi
Ciddi ispat sorunları olduğunu düşünüyorum, iddiaları da başka bir çalışanın yanlışları üzerine(o da işe gelmedi ona niye bir şey olmuyor) kurarsanız hele hiç bir şey elde edemezsiniz.O çalışanın gelip gitme durumuyla alakalı kendileri özel olarak görüşmüş veya bir şekilde bilgilendirme/anlaşmaya varma noktasına gelmiş olabilirler.Bu sizin durumunuzdan bağımsız.İhtiyacınız olan net belgeler(Maaş resmi olarak bankaya 4 bin TL yatıyordur da şu an 3 bin TL olmuştur belgesi vardır vs.) ve 2 den fazla sizin söylediklerinizi destekleyecek şahit.Şu haliyle sadece kuru kuruya yazdıklarınızı iddia ederseniz bir şey çıkarmanız zor.
Performans ölçütünü nasıl yapıyor firma? Size nasıl tebliğ edildi bu husus? Kriterler nedir? Nominal değerlere bağlanmış mı? Sözleşme de yazıyor mu?