Ölünceye kadar bakma sözleşmesi / Muvaaza
Annenin 3 çocuğu var. Bunlardan birisinin piyasa ve kamuya yüklü miktarda borcu var. Diğer 2 evladın borcu yok. Anne hayatta iken üstüne olan 2 daireyi kızına ölünceye kadar bakma sözleşmesi ile devrediyor. Tapuya da işletiyorlar. Anne ölüyor. Bu durumda borçlu evladın alacaklıları herhangi bir dava ( Örneğin tapu iptal davası,...vs ) açabilirler mi.? Kazanma şansları olur mu.?
Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Ölünceye kadar bakma sözleşmesi / Muvaaza
Borcundan dolayı, alacaklılar dava açamazlar ama kalan mirastaki malların üzerine haciz koydurabilirler.İcraya vermek kaydıyla.
Diğer mirasçıların 2 daireyi borçlu olan evlada bırakmalarına itirazları var ise, ölünceye kadar bakma sözleşmesinin feshi davası açabilirler.
Ancak ben bu davanın ayrıntılarını bilmemekle beraber, forumda bilgisi olan üstatların size yardımcı olacağını umuyorum.
Sayın Alwuwush,
Birçok avukata danıştım, internetten araştırdım, içtihat baktım hiçbir sonuca ulaşamadım. Tek öğrenmek istediğim, anne öldüğü için borçlu evladın alacaklılarının ölünceye kadar bakma sözleşmesi ile 2 daire kalan diğer kardeşe herhangi bir dava açıp açamayacakları ve açarlarsa kazanma şansları nedir.?
Benim kanaatimce alacaklılar dava açamazlar, ancak borçlu olan kardeşe düşen miktara, yani aranızda yapılan mal paylaşımındaki miktara alacaklılar haciz koydurabilir.Haciz size düşen kısma koyulmaz.
3. şahısların da ölünceye kadar bakma sözleşmesinin feshine ilişkin dava açamayacakları kanaatindeyim.
3. kişiler yapılan sözleşmenin kendilerini aldatmaya yönelik olduğunu iddia ederek dava açabilirler. Bakım sözleşmesi yapılan kerdeş gerçekten anneye baktı ise dava açılsada, kazanabileceklerini zannetmiyorum.
Diyelim anneye siz baktınız ama sözleşme başka mirascı üzerine yapıldı. Bu isbatlanırsa davayı kazanabileceklerini düşünebiliriz.
Sayın Alwuwush,
Sadece borçlu evladın payı için mi dava açabileceklerini söylüyorsunuz.? Ama arada mal paylaşımı yok. Anne sağlığında 2 evini de ölünceye kadar bakma sözleşmesi ile borçsuz kardeşe devrediyor. Kaldı ki diğer kardeşler ( Borçlu olan dahil ) pay istemiyor. Bu durumda alacaklılar borçlu evladın payı için 2 daire kalan kardeşe nasıl dava açacaklar.?
O zaman borçsuza kaldıysa ve ortada mal taksimi yoksa sorun olmaz bana göre.Yani alacaklılar, borçlu kardeşe mal kalmadığından dolayı bir işlem yapamazlar.
Sözleşmeyle alakalı dava ile ilgili olarak sayın Ceceli'nin yazdıklarını da dikkate alın derim.
Hala emin değilim. Bu konuya benzer yargıtay içtihatı varmı acaba.?