Sözleşme olmadığı halde işten ayrıldığım için para kesileceği söyleniyor ?
Dönemsel bir işe girdim veri girişi işiydi ve sistemin, yöneticilerin tavırlarından dolayı 1.5 ay sonra ayrılmak istedim, daha öncedende ayrılcaksanız 15 gün önce söyliyceksiniz demişlerdi bende ayın 28'inde bunu ilettim, bana o gün ayrılmamam için bayağ konuştular dönemsel iş şimdi eleman bulamayız vs. diye bende yeni bir işe gireceğim eğer o iş olursa burada bugunden itibaren 15 günümü doldurur çıkarım eğer olmazsada proje bitene kadar duracağımı söyledim, bugun ise işin olduğunu bu haftayıda tamamladığımda 15 günün dolduğunu ve çıkmak istediğimi söylediğimde bana sen bize böyle demedin kalcam dedin vs diye yüksek sesli konuşmalar başladı sonra bana projeyi yarım bırakıp çıktığım için yok şunu bunu noter vs yapıp senden para alırız diye konuşmaya başladılar bana göre hepsi korkutup sindirme oyunu ama buradada sormak istedim, bana sözleşme imzalatmadılar hatta sözleşmeyi daha dün gönderdiler bende çıkacağım için imzalamadım şuan resmi olarak ellerinde hiç birşey yok sizce benden para talep etme gibi bi hakları var mıdır ? Birde bu ay 6 gün çalıştım eğer bunu yatırmazlarsa nasıl bi yola başvurayım çalıştığımız kurumdan geldiğime dair güvenlik kamerası kayıtlarınıda alabilirim, şimdiden teşekkürler.
Cevap: Sözleşme olmadığı halde işten ayrıldığım için para kesileceği söyleniyor ?
İşten ayrılmadan 2 hafta önce yazılı olarak işverene 2 haftalık ihbar önelini kullanarak işten ayrılacağınızı bildirmeniz gerekir. Bunu bildirip bildirmediğinizin isbatı size ait. Bildirimde bulunduğunuzu isbat edebiliyorsanız sorun yok. ama isbat edemezseniz 2 haftalık ücretiniz kadar işveren sizden talep edebilir.
ister 2 haftalık ücretinizi feda edip hemen
isterseniz yazılı olarak bildirimde bulunup bulunduğunuza dair belge alıp 2 hafta sonra (günde 2 saat iş arama izninizi toplu olarak kullanacağınızı bildirip birleştirerek bu süreden düşebilirsiniz) ayrılabilirsiniz. Bu süre içinde çalışırsanız maaşınızıda alırsınız.
Sizden ihbar önel süresine ait ücretten başka bir ücret alamazlar.
Eğer işyeri öalışma süreleri iş kanununda belirtilen sürelerdea fazla ise mesai yapıp ücretleriniz ödenmiyor ise ihbar önel süresine uymadan noterden ihtarname ile derhal fesih hakkınızı kullanabilirsiniz.