Sunucu Yurtdışındaysa Nasıl Ceza Verilir?
Herkese Merhaba
Benim bir merakım var ve bu konuda bilgilendirilmek istiyorum. Cevap verecek olan herkese teşekkürü borç bilirim.
Bir site, benim sitemdeki bana ait içeriği almış ve bunu sürekli yapıyor. Yazılanlar bana ait olduğu için telif hakkı da bana ait. Fakat şikayetçi olacağım site yurtdışında barındırılıyor. Mahkemeye başvursam bile nasıl bir cezalandırma yapabilir ki mahkeme?
Bu durumda mahkeme ne yapacaktır, bilgisi olan var mı?
(Kısa bilgi: İnternet siteleri bilgisayarlarda (sunucu) muhafaza edilir. Bu bilgisayar yurtdışındaysa, yurtdışı kaynaklı olur internet sitesi de. Fakat dünyanın her yerinden erişilmeye devam eder.)
Acaba sunucu sahibi şirketle iletişime geçip bu sitenin sahibinin bilgisini alma gibi bir şey mi yapabilirler? Böylece kişi Türkiye vatnadaşıysa şikayet edilebilir olur..
Cevap: Sunucu Yurtdışındaysa Nasıl Ceza Verilir?
Bu tür olaylarda suç yeri itibarı ile TC mahkemelerinin yaptırımı yoktur.
Alıntı:
Hakkarili Arzuhalci rumuzlu üyeden alıntı
Bu tür olaylarda suç yeri itibarı ile TC mahkemelerinin yaptırımı yoktur.
Hocam öncelikle cevabınız için minnettarım. Peki sitenin sahibi Türkiye'deyse, buna rağmen bir yaptırım uygulanamaz mı?
Site sahibi Türkiye'de
Site sunucuları Yurtdışında
Site Türkçe
Bahsettiğiniz bir hosting mi colocation mı? Hosting ise hosting firmasına şikayette bulunmayı denediniz mi?
Alıntı:
Şenol Eker rumuzlu üyeden alıntı
Bahsettiğiniz bir hosting mi colocation mı? Hosting ise hosting firmasına şikayette bulunmayı denediniz mi?
VPS veya Hosting olmak üzere sordum ben.
Kısacası sorumu özetlersem bence daha çok anlaşılır olur. Bu gecikmeden dolayı sizlerden özür dilerim.
Net olarak sorum:
Bir internet sitesi TC yasalarına aykırı olarak yayın yapıyor ve bu sitenin yazarı Türkiye'de yaşıyor. Fakat sitenin tüm içeriği ve hâliyle site yurtdışındaki bir sunucuda, yani yurtdışı lokasyonlu.
Türkiye'de olmamasına rağmen yazarlarının Türkiye'de olması, sitenin yasalara aykırı olması dolayısıyla izlerinin sürülmesine neden olabilir mi?
Böyle cevaplandığında birçok soru cevaplanmış olacak.
Öncelikle, durumu kişiye bildirdiniz mi? Benim yazılarımı alma diye.
Eğer bildirdi iseniz, ardından hosting firmasına bildirin.
İkisinden de sonuç alamazsanız şikayet edip Türkiye'den o siteye erişimin yasaklanmasını isteyebilirsiniz.
Yıllar sonra yazıyor olsam da, iki konuma da yazdığınız aydınlatıcı yanıtlar için çok teşekkür ederim...
Sağlıcakla kalın.