Verilen paranın geri alınamaması
Merhaba bir şirket ortaklığı icin banka kanaliyla bir miktar para karsi tarafin hesabina yatirdim..dekont aciklamasina da sirket ortakligi icin yazdirdim fakat 1 aydir oyalanarak ortak yapilmadim..parami geri istedigimde ise turlu mazeretlerle param sahsima iade edilmiyor..hukuken ne yapabilirim ?tesekkur ederim..saygilarimla
Cevap: Verilen paranın geri alınamaması
Öncelikle paranızı resmi olarak isteyin. Bir ihtarname çekin. Bu sonuç vermez ise dava açacaksınız.
banka dekontunda açıklama kısmına yazan İBARE çok büyük bir rol oynamaktadır.
tekrardan soruyorum açıklama kısmında sirket ortakligi GİBİ CÜMLEMİ KURDUNUZ ?
ne kadar ödeme yaptınız, ikibinbeşyüzTL (2500TL) FAZLA BİR TUTARSA TANIK KANITINI MUHATABIN İZNİNİ/ONAYINI ALMAK KADIYLA MAHKEMEYE SUNABİLİRSİNİZ.
Senetle ispat zorunluluğu
HMK
MADDE 200- (1) Bir hakkın doğumu, düşürülmesi, devri, değiştirilmesi, yenilenmesi, ertelenmesi, ikrarı ve itfası amacıyla yapılan hukuki işlemlerin, yapıldıkları zamanki miktar veya değerleri ikibinbeşyüz Türk Lirasını geçtiği takdirde senetle ispat olunması gerekir. Bu hukuki işlemlerin miktar veya değeri ödeme veya borçtan kurtarma gibi bir nedenle ikibinbeşyüz Türk Lirasından aşağı düşse bile senetsiz ispat olunamaz.
(2) Bu madde uyarınca senetle ispatı gereken hususlarda birinci fıkradaki düzenleme hatırlatılarak karşı tarafın açık muvafakati hâlinde tanık dinlenebilir.
Tesekkur ederim oncelikle..kisi bazen yurt icinde bazen yurtdisinda kaliyor bu ihtarname icin onemli midir yada dava acildiginda bu sahsin o esnada yurtdisinda olmasi bir sorun olusturur mu ?
Dekontta sirket ortakligi yaziyor meblada 10bin dolar hocam..bu parayi kurtarma ihtimalimiz var mi hocam ?
Yani mahkemede bu parayi sirket ortagi olacagim diye verdim fakat ortak yapilmadim dedigimde mahkeme benim yanimda yer alir mi ?sonucta karsi taraf bu parayi neden aldigini belgeleyecek bir dosyaya veya imzama sahip degil..
Hocalarım bu parayı mahkeme kanaliyla almayim diye babasinin annesinin vb in uzerine banka kanaliyla atmasi durumunda paramiz yanar mi ?