Otobüs şoföründen hakaret ve darp
Merhaba,
Başıma gelen hakaret ve darp ile ilgili nasıl bir yol izlemem gerektiği ve nasıl bir süreç olacağına dair sizlerin değerli fikirlerini almak istiyorum.
Öncelikle bir üniversite de öğrenciyim, devlet yurdundan üniversiteye gitmek için belediye otobüsü kullanıyorum tarafıma tahsis edilmiş ücretsiz otobüs kartım mevcut. Bu kart yalnızca belediyeye araçlarında geçerli ve kullanımdığım otobüs belediye otobüsü, ancak aynı güzergah için aynı numara ile bir özel otobüs belirli saatlerde sefer yapmakta, dolayısı ile kartım bu otobüslerde çalışmamakta, ancak otobüste asılı olan duyuruda belediye aracı ile aynı şartların ve ücretlerin geçerli olduğuna dair duyuru asılı ve bu duyuruya istinaden 2 senedir ücretsiz olarak otobüse binmekteydim. Bu dönem özel otobüs soförü bu kartı kullanmamı kabul etmeyip ücret talep etmekte, bu bilgiler doğrultusunda;
Bugün(05.10.2015) 8:30 da gelen özel halk otobüs çok dolu olduğu için arka kapıdan binmemiz gerekti. Yolculuğun sonunda üniversite durağında inince ücretsiz otobüs kartımı kullanmak için ön kapıya yöneldim, şoför bu kartın geçerli olmadığı söyleyerek ücretli kart basmam gerektiğini söyledi, bende bunun üzerine yukarıda belirttiğim duyuruyu söyleyerek basmayacağımı paramın olmadığını söyledim. Bunun üzerine soför hattın özel hat olduğunu, "bu otobüse 500 bin tl verdim, herkes kart basacak, ücretli kart basmadan bilemezsin." dedi, bense bu konuyla ilgili belediye de hangi birimiyle görüşmem gerektiğini sordum, bir çözüm yolu ararken soför sinirlenerek "otobüsten aşağı inicem şimdi göreceksin ilgili birimi" gibi tehdit vari konuştu, ben tartışmak gibi bir niyetimin olmadığını derse yetişmem gerektiğini ve konuyu konuşarak çözüme kavuşturmak istediğimi söyledim, soför aynı sinirle "1.5 tl basıyorsun, 1.5 TL'lik adammısın sen" dedi bende bunun üzerine "sizde 500 bin TL'lik adammısınız?" dedim, soför birdaha araçtan inmeye yeltendi, o sıra otobüsten inen yolcular beni oradan uzaklaştırdı, yolun kenarında yürürken 3.kez otobüsü yanıma yanaştırıp ağıza alınmayacak hakaretler etti, olay çıkmaması için yola devam ettim ancak yürürken 5-6 metre geride aracı durdurup, aşağı inerek üzerime doğru koşmaya başladı, bu durumda bende kendimi müdafaa etmek için salladığı yumruk boşa çıkınca tekme attım, araya vatandaşlar girdi, o sırada yumruk attı ve yüzüme geldi, ardından araca binip uzaklaşırken aracın ve plakasının fotoğrafını çekip hemen acil servise gittim, darp raporu almak istediğim söyledim, yumruk sonucunda burnumda kanama, ağız içinde yara ve göz altında ufak morluk oluştu, aynı zamanda düşme sonucu kafamın arkasında ve belimde ezilme var. Durumlar ilgili muayene sonucu darp raporu aldım ve karakola giderek şikayetçi oldum ve soförü belediyenin çözüm masasına darp raporu ile birlikte şikayet dilekçesi verdim.
Çok uzun oldu kusura bakmayın ancak süreçle ilgili şimdi ne olacağını ve ne yapmam gerektiğine dair hiç bir bilgim yok.
İlgili otobüsün kamera kayıtlarının inceleneceği söylendi, kayıtlarda kesinlikle soföre karşı hiç bir küfürüm yok, soförün küfür hakaret ve tehditleri mevcut. Olay yerinde olan 2 üniversite öğrencisi şahitlik edeceğini ifade etti. Daha sonradan Durumun paniği ile acaba ben mi yanlış birşey söyledim diye düşünsemde olay yerindekiler haklı olduğumu, soförün yol boyunca da agresif olduğunu belirterek gerektiği takdirde tanıklık edeceklerini ifade ettiler.
Bu durumda nasıl bir süreç gelişeceği hakkında hertürlü düşüncenizi merak ettiğimi belirtmek isterim.
Saygılar, esenlikler.
Cevap: Otobüs şoföründen hakaret ve darp
Polis işlem yapmadıysa savcılığa gidip şikayet dilekçesi vereceksiniz Mesele 1,5 tl değil. Görevi bırakıp, otobüsten inip, darp etmeye kalkan bir memur veya görevli olamaz. Tamam hakaret edemezsiniz, darp edemezsiniz ama haksız bile olsanız hakkınızı arayabilirsiniz. Buna demokrasi denir. İnfaz işlemini ancak Tc adalet sistemi yapar. Herkes kendi hakkını zorla almaya kalkarsa toplumda kaos olur. Devlet olmaktan çıkarız. Hiçbir kanun şoför beyefendiye sizi darp veya size tehdit hakkı vermemiştir. Size de verilmemiştir...
Dün Karakolda ifade vererek hiçbir şekilde uzlaşmak istemediğimi belirttim. Darp raporunu da verdim, karşı tarafında ifadesini alacaklarını söylediler, şu an için savcılığa bizzat kendimin gitmesi gerekiyor mu ?
Yapılması gerekenler yapılmış.Olay savcılığa intikal ettirilecek ve savcılık kesine yakın ihtimal dava açacak.Ceza davası sonuçlandıktan sonra mutlaka tazminat davası da açın.3-5bin TL ye kadar bir rakama hükmedilebilir.Hem bu şöföre süper bir ders olur, hem öğrenci olarak bu miktar iyi paradır.Bundan sonra bu arkadaşta eminim daha sakin hareket edecektir.Daha önce sabıkası varsa ceza davasından da para cezası çıkar(hagb alamaz).Yanı 1,5 TL nin peşinde olan şöför 6-7 bin TL lik olur, bu durum siciline de işlenir.
Anladım, cevaplarınız için çok teşekkürler.
Merak ettiğim şuan için avukata ihtiyaç varmı, dava başlamadan önce birşeyler yapmam gerekir mi?
Konu da gelişme oldukça forumu güncelleyeceğim. Değerli görüşleriniz için tekrar tekrar çok teşekkürler.
Tekrarlayalım:
Şikayet edeceğiniz merci belediye değil, savcılıktır. En yakın adliyeye gidin, Üniversitenin öğrenci işlerinden evrak almaktan daha karmaşık değildir, merak etmeyin :) "Müracaat savcılığı" nı sorun, darp raporu ve diğer bilgilerle (plaka no, olay saati v.s.) nüfus cüzdanı fotokopinizle gidip durumu anlatın. Anlattıklarınızı kâğıda geçirecekler, siz de imzalayacaksınız. Ondan sonra yapacağınız iş beklemek.
Şenol beğ, ifademi ve darp raporunu emniyete verdim, yine de savcılığa gitmem mi gerektiğini söylüyorsunuz?
(belediye şikayetini ayrıca yaptım ki çıktığı seferlerden alınsın diye.)