Avukatın dosya tutma zorunluluğu

Avukatın, yaptığı sözlü danışmalardan gerekli saydıklarını bir tutanak ile tespit etmesi, yazılı mütalaasına başvurulan her husus hakkında da , düzenli dosya tutması gerekir. Avukatlık Yasasının; "Görüşmelere ait tutanak" başlığını taşıyan 53. maddesinde; "Avukat, iş için yaptığı görüşmelerden gerekli saydık/arını bir tutanak ile tespit eder. Tutanağın altı, görüşmede bulunanlar tarafından imzalanır" hükmü getirilmiştir. Aynı Yasanın 52. maddesinde de ; Avukat, üzerine aldığı her iş , yahut yazılı mütalaasına başvuru/an her husus hakkında düzenli dosya tutmak zorundadır" denilmektedir.
Her ne kadar Yasa , sözlü danışmada tutanak düzenlemeyi avukatın insiyatifine bırakmış ise de , avukatın yaptığı her danışmada tutanak tutması ve dosya düzenlemesi, diğer mesleki yükümlülüklerinin ifası bakımından zorunluluktur.

Re: Avukatın dosya tutma zorunluluğu

Her meslekte tedbirli,düzenli,sistematik olmanın gereğine inanıyorum.Hangi meslek olursa olsun yapılanları,yapılacakları düzenleyen dosyalar,defterler,klasörler bulunmaktadır.
Kötü yazan bir öğrencinin defterine bakkal defteri gibi bir benzetmenin pedagojik yanlışlığı bundandır.Bireye düzenli ve sistematik olmayı öğretmeye çalışırken mahalle bakkalının bile defter tuttuğunu anlatmak gerekirken bu benzetme hem bakkalı küçümsemektir hem de bireye yanlış bir örnektir.
Somut olarak açıklamaya çalıştım.Örneğim günlük hayattan oldu ama yersiz olduğunu düşünmüyorum.