THH Kredi kartı aidatı iadesi kararına Garanti Bankası karşı dava açtı
THH tarafından verilen toplam 210 TL.lik kredi kartı aidatı iadesi kararına Garanti bankası karşı dava açtı. Kredi kartı aidatları 2011-2012 ve 2013 ün 5 nci aylarında kesilmiş. Elimde kredi kartı aldığımda yaptığım sözleşme yok. İnterneti araştırdığımda bana dava ekinde gelen dilekçenin matbuu bir yazı ile itiraz edildiğini gördüm. Ekte resimlerini koyduğum banka avukatına ait itiraz dilekçesine ve dava dosyasına göre nasıl bir savunma yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim.
Bankanın itiraz dilekçesi ve ardından mahkemeden tarafıma gönderilen yazı.
http://i.hizliresim.com/n2YOaV.jpg
http://i.hizliresim.com/bYQBp8.jpg
http://i.hizliresim.com/o9nOpm.jpg
http://i.hizliresim.com/0LbEAB.jpg
Cevap: THH Kredi kartı aidatı iadesi kararına Garanti Bankası karşı dava açtı
Benim şahsi görüşüm ilgili Yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayınlandığı tarih olan 3 Ekim 2014 tarihine kadar tahakkuk etmiş olan tüm kredi kartı aidatlarının haksız olarak alındığı, iptal edilerek tüketiciye geri ödenmesine karar verilmesi gerektiği yönündedir.
Ancak mahkemeler benim gibi düşünmüyor. Sözleşmelerde bu ücretin alınabileceğinin yazdığı, tüketicinin de bu ücreti yıllarca ödeyerek bunu zımnen kabul ettiği gerekçeleri ile benzer konularda TSHH'nin verdiği kararları bozarak tüketici aleyhinde kararlar veriyor.
Bu durum ülkede güçlünün haklı olduğuna karar verildiğinin tipik bir örneğidir bence.
Mesela VAKIFBANK bana şöyle bir SMS mesajı göndermiş:
Alıntı:
Kampanya: VakıfBanktan kart ücreti olmayan ve size özel ayricaliklar sunan Platinium kartinizi almak icin EVET yazip 5724'e gonderin.
Bundan ne anlayacağız?
5724'e EVET yazıp gönderdiğimizde bize KART ÜCRETİ OLMAYAN bir kart gönderilecek.
Bunu bankaya sorduğumda ise:
Alıntı:
Sn.Müşterimiz, Bankamıza iletmiş olduğunuz başvurunuz incelenmiştir.Platinum kart ücreti 90 tl,İlk yıl yıllık kart ücreti alınmamaktadır.
cevabı verildi.
Peki, ben bunu sormadan EVET yazıp gönderseydim ne olacaktı?
Ben bu kartın ücretsiz olduğunu nerden biliyordum bir sene sonra hatırlayacak mıyım?
Velev ki hatırladım, bir sene boyunca bu mesaj telefonda kalacak mıydı?
Aidat istendiğinde "iyi ama bu kart ücretsizdi" yi nasıl ispatlayacaktım?
Böyle gerçek dışı SMS gönderip, ücretli bir hizmete ücretsiz deyip insanları yanlış yönlendirmenin hukukta karşılığı nedir?
Benim durumumda olan veya mahkemesi sonuçlanmış arkadaşlar var mı?
Alıntı:
Serkan AK rumuzlu üyeden alıntı
Benim durumumda olan veya mahkemesi sonuçlanmış arkadaşlar var mı?
Sizinki sonuçlandığında muhakkak buraya yazın. Zira çoğu zaman insanlar soru soruyor, cevap aldıktan sonra da sonuç hakkında bilgi vermiyor. Bu durum daha önce defalarca soruldu ama sonuç hakkında yazan hatırlamıyorum. Çok büyük bir başlık var bu konuda. O başlığı okudunuz mu?
Sayın Hakkarili Arzuhalci;
"İlk yıl" kelime oyunu ayrı konu. SMS'e dikkatinizi çekmek istiyorum. Gelen SMS'te "KART ÜCRETİ OLMAYAN" denmiş. Bir yıl falan değil. Hiç bir zaman ücret yok diyor. Açık açık diyor bunu. Kabul için de geri SMS gönderilmesi istenmiş. Biz SMS göndereceğiz, ama ücret 1 sene sonra talep edileceği için o zaman bu SMS'i bulamayacağız ve ücrete itiraz edemeyeceğiz.
Ben, bunun hukuki yönünü merak ediyorum. Bu, hileli bir davranıştır ve bir kimseyi aldatıp, onun zararına olarak, kendisine yarar sağlamasıdır. Bu yüzden hukuki bir yaptırımı olmalı değil midir?
Sayın Şenol Bey,
Yine burada da kelime oyunu söz konusu. "Biz kart ücreti olmayan dedik ama, hiçbir zaman kart ücreti olmayan demedik. Yaptığımız açıklamada da sadece ilk yıl için kart ücreti olmadığını belirttik." şeklinde kendilerini savunacaklarını düşünüyorum.
Peki bu savunma yeterli midir? Bence yeterli değildir çünkü yaptıkları iş tüketicinin yanlış anlamasına sebebiyet verebilecek nitelikte bir iştir.
Siz olayı araştırmasanız ve 5724 e evet yazıp gönderseniz size bir kart ve sözleşme gelecek, muhtemelen sözleşmeyi iyice okumadan imzalayacaksınız ve bunlar da yıl sonunda ücreti yansıtacak. Büyük ihtimalle de ilk yıla ait ücreti yansıtacak. Ondan sonra da SMS in önemi yok aslolan sözleşmedir diyeceklerdir.
Ben haksız olduklarını düşünüyorum ama yargıya gidilirse ne karar çıkar bilemem.
"hileli bir davranışla ve bir kimseyi aldatıp, onun zararına olarak, kendisine yarar sağlamak"
Bu söz ne kadar da güzel tanımlıyor aslında :)
Ama bir adamın bizi dolandırmaya çalıştığı şeklindeki bir şikayet geçerli olmuyor sanırım. Adamın bizi dolandırmış olması gerekiyor müşteki olabilmemiz için.
Mahkeme kararının tarafıma tebliğinden sonra 2 hafta içerisinde cevap verebileceğim yazıyor. Öncelikle bankadan sözleşmenin bir suretini yazılı olarak (Faksla) isteyeceğim. Ancak cevap vermezler diye tahmin ediyorum. Bu konuda ne gibi bir yol izlemeliyim. Savunma olarak ne yazmam gerekir veya bu konuda tüketici lehine sonuçlanan bildiğiniz dosyalar mevcut mu? Ayrıca 2009 yılında aynı bankadan aldığım farklı bir kredi kartından da 35 TL kesilmişti. Onunla ilgili de aynı günde verilen (10.08.2015 tarihli) THH kararı var ancak banka bununla ilgili bugüne kadar dava açmadı.