Cevap: Trafikte Güvenli sürüş
Paylaşım için teşekkür ederiz. Hukuki olarak da sis ile ilgili bir iki şey ben söylemek isterim;
6085 sayılı mülga Karayolları Trafik Kanunu'nda siste uzağı gösteren ışıkların yakılmasının zorunlu olduğu şeklindeki YANLIŞ MADDENİN 2918 sayılı yeni Karayolları Trafik Kanunu çıkartılıncaya kadar değiştirilemediğini biliyor muydunuz?
Gece sis ışıklarını sisli, karlı ve sağanak yağmurlu havalar dışında diğer farlarla birlikte yakanlar 2918 s. KTK'nın 64/1-b-1 maddesi uyarınca 88 TL idari para cezasına çarptırılırlar.
Benim de bu katkım olsun.
Benim arabada da sis farı var ama kendine hayrı yok gibi zifiri karanlıkta açıyorum mesela pek aydınlatmıyo önümü farsız öndeki beyaz sisleri kastediyorum bazı arabalarda sarı oluyo onlar mı asıl sis farı yoksa? arkada bildiğin stop lambasına yapışık aynısı zaten kırmızı sis mişler eskiden ayarlamıştım frene basınca onlar yanıyodu sonra bi elektirikçi dedi abi onlar sis lambası niye frende yanıyo diye ben de ne bileyim dedim yap öyleyse sis lambası olsun öğrenmenin yaşı yok sarı mı olması lazım bunların?
Değerli Üstadım,
Sarı olanlar genellikle sonradan takılmadır. Pekçoğu standarda uygun olmadığından kullananlar idari cezaya maruz kalabilmekte, trafikten men, söktürme gibi yaptırımlarla karşılaşabilmektedirler. Bu nedenle en uygunu aracı orjinal hali ile kullanmak veya mutlaka taktırmak istiyorsanız aracın resmi servisinde kendi orjinal sis farlarını taktırmaktır. Önlerde sis farı takma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Arka taraf için yasal zorunluluk vardır. Bu far yalnızca SOL arka sinyal-stop grubu içinde parlak kırmızı ışık verecek şekilde yapılmıştır. Fren tertibatına bağlı olamaz. Ayrı bir kumanda düğmesi ile kontrol edilir ve frenden tamamen bağımsız çalışmalıdır. Kolay gelsin.
Sarı renkli sisler karda ve siste çok daha fazla görüş sağlar.
Benim aracımın farları hiç bir zaman önümdeki aracın arka camına gelmiyor. Ama kimi zaman arkadan gelen otomobilin farları benim aracımın TAVANINI ve dolayısı ile dikiz aynasını aydınlatıyor. Bu da sürüş konforunu düşürüyor. Bu duruma sebebiyet verecek şekilde ayarsız, orijinal olmayan ya da gereksiz kullanılan ışıklardan dolayı, sürücü olarak yapmam gereken nedir?
Tabii yavaşlayıp, beni geçmesini sağladıktan sonra uzunları yakıp peşine takılmak dışında.
Sayın fixit,
Araç üretici ve ithalatçıları Bakanlıktan Tip Onay Belgesi almak zorundadırlar. Bahse konu sarı sis farları daha iyi aydınlatıyor olabilir ancak trafikteki diğer kişilerin gözlerini de kamaştırabilir. Bu nedenle sorun çıkması ihtimali yüksektir.
Sayın Şenol Bey,
Bahsettiğiniz şekildeki sürücülere yaptırım uygulanmaktadır. Bunun cezası da 2918 KTK'nın 64/1-b/4 maddesi uyarınca yine 88 TL dir. Ama şikayet ettiğinizde sonuç alabilirmisiniz bilemem.
Alıntı:
Hakkarili Arzuhalci rumuzlu üyeden alıntı
Bahsettiğiniz şekildeki sürücülere yaptırım uygulanmaktadır. Bunun cezası da 2918 KTK'nın 64/1-b/4 maddesi uyarınca yine 88 TL dir. Ama şikayet ettiğinizde sonuç alabilirmisiniz bilemem.
En sağ şeritte giderken, emniyet şeridinde giden bir sürücüye sağ şeride geçmesi için yol vermediğimden dolayı araçtaki 4-5 kişi araçlarından inerek arabamı yumruklamaya, beni darp etmeye çalıştılar. Bunu 155'e bildirdiğimde ise "biz ilgilenmiyoruz, karakola gidip şikayet dilekçesi verin" mealinde bir şeyler dediler. Bu olay telefon kayıtları ile sabittir. 155'i (iki defa) aradığım da kayıtlıdır, kayıt tutuyorlarsa görüşme içerikleri de.
Ayrıca olayı sosyal medyadan içişleri bakanlığından emniyet genel müdürlüğüne kadar ilettim, tepki yok.
Dolayısı ile benim yöntem daha geçerli gibi. En kötü ihtimalle 88 lirayı biz öderiz.