Taklit edilebilirliği kolay olan imzayı değiştirdikten sonra, eski imza sahte senet oluşturulmasında kullanılabilir mi?
Merhabalar,
Taklit edilmesi çok kolay bir imzaya sahibim (el yazısı unsuru içermeyen, çizgilerden oluşan basit bir imza). Geçtiğimiz sene bir dernekte yöneticilik yaptım. Bu derneğin defterlerinde çok sayıda imza örneğim bulunuyor. Derneğin arşivlerinde kimlik numaram, adresim gibi senet hazırlanması için yeterli olacak bilgiler de bulunuyor.
İleride bu derneğin yönetimine kötü niyetli kişiler gelirse, ya da bu kayıtlar dışarıya sızarsa bu imzamı taklit ederek sahte bir borç seneti hazırlayabilirler, ve beni çok yüksek bir meblağ ödemeye mecbur bırakabilirler diye uykularım kaçıyor.
Notere gidip imza beyannamesi alarak imzamı taklit edilmesi zor bir imzaya değiştireceğim. Fakat sahtekarlar, borç senetinin düzenleme tarihi kısmına benim imzamı değiştirmeden önceki bir tarihi girecektir. Hukukumuzda senetlerin vade tarihi ile düzenleme tarihi arasında bir süre sınırı bulunmaması, bunu yapabilmelerine olanak sağlıyor.
Örneğin, 2019 Ocak ayında, eski kolay imzamı defterde gören bir kişi, bunu bir senete taklit ederek düzenleme tarihini Şubat 2014 olarak, vade tarihini de Şubat 2019 olarak girebilir. Mürekkep yaşı tespit edilemediği için, bu senetin imzamı değiştirdikten sonra oluşturulduğunu da ispatlayamıyorum.
Bu durumda oluşabilecek bir mağduriyeti nasıl gidebilirim? Bilgilerimde bir yanlışlık mı var? Bu kadar büyük bir açıklık olabileceğine inanmak istemiyorum.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler
Cevap: Taklit edilebilirliği kolay olan imzayı değiştirdikten sonra, eski imza sahte senet oluşturulmasında kullanılabilir mi?
Anladığım kadarı ile henüz ortada somut bir olay yok, sadece olabileceğinden kuşkunuz var. Doğru mu anladım?
Cevap: Taklit edilebilirliği kolay olan imzayı değiştirdikten sonra, eski imza sahte senet oluşturulmasında kullanılabilir mi?
Aynı sorun, bankada hesap açarken imzaladığınız belgelerdeki imzanın taklidiyle adınıza kredi çekilmesine,
gsm hattı alırken imzaladığınız formlardaki imzanızın taklid edilmesiyle paravan şirketler kurup sahtekarlığa,
ve düşündüğünüz gibi milyonlarca olumsuz duruma imkan tanıyabilirken, neden sadece dernekten birinin yapabileceği şüphesine düştünüz?
Alıntı:
Hakkarili Arzuhalci rumuzlu üyeden alıntı
Anladığım kadarı ile henüz ortada somut bir olay yok, sadece olabileceğinden kuşkunuz var. Doğru mu anladım?
Aynen öyle Sn. Hakkarili Arzuhalci. Henüz başıma gelen somut bir olay yok. Fakat genellikle herkesin rahatlıkla girip çıkabileceği, ve evrakların da kaybedilme ihtimalinin yüksek olabileceği basit bir dernek olduğu için tereddüt ediyorum. Maddi durumum da dernek çevresinde iyi kötü bilindiği için bir hedef olabilirim diye düşünüyorum. Bu yüzden alabileceğim bir önlem var ise, iş işten geçmeden almak istedim.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Aynı sorun, bankada hesap açarken imzaladığınız belgelerdeki imzanın taklidiyle adınıza kredi çekilmesine,
gsm hattı alırken imzaladığınız formlardaki imzanızın taklid edilmesiyle paravan şirketler kurup sahtekarlığa,
ve düşündüğünüz gibi milyonlarca olumsuz duruma imkan tanıyabilirken, neden sadece dernekten birinin yapabileceği şüphesine düştünüz?
Sn. Erdoğan Kırcalı, aslında sorumu genel amaçla sormak istemiştim. Dernek bu kurumlar içerisinde giriş çıkışın en kolay olabildiği ve basit bir defterin kaybolması ile dışarıda her türlü insana veri sızımının gerçekleşme ihtimali çok yüksek bir yer olabildiği için en büyük tereddütümü dernekte yaşıyorum.
2 sene öncesine kadar attığım imzalar el yazısı unsuru içeriyordu, taklit edilmesi nispeten daha zordu fakat zamanla nasıl olduysa bu yazılar körelerek tamamen çizgisel bir form haline gelmiş. Bu sebeple yaklaşık 2 senelik süreçte attığım imzalar beni korkutuyor, öncekiler değil. Bu yüzden tereddüt etmem gereken, aklıma gelen sadece banka ve dernek kalıyor.
İmzamın basit formu pasaportumda ve askerlik belgelerimdeki de bulunduğu için, bu basit imzanın benim olmadığını söylemem de imkansız olacaktır.
Bu durumu önlememin hiçbir yolu yok mu? İmzası basit olan insanların başına gerçekten her şeyin gelmesi gerçekten bu kadar basit mi? Senette parmak izi olmaması, ya da borç veren kişinin bu paraya zamanında sahip olduğunu ispatlayamaması gibi etkenlerin bu tür davalarda geçerliliği yok mu? Örneğin, herkes imzası kolay birisine 1,000,000 dolar borç verdiğini iddia edebilir mi?
Eğer tüm bunlar gerçekten bu şekilde yürütülüyor ise derneğe gidip, izin verirlerse tüm defterlerdeki imzamı karalayıp yeni, taklit edilmesi zor imzam ile değiştirmeyi düşünüyorum. Fakat derneğe ait tüm kayıtlardaki imzamı değiştirebilmem mümkün olmayacağından burada bir açık her zaman kalıyor olacaktır.
Yardımlarınız için tekrar çok teşekkür ederim.
Yazınızı şaşırarak okudum.Bir dernekte başkanlık yapmış ve öyle tahmin ediyorum orta yaşı veya orta yaşı aşmış birisiniz.Bir yerlerde başkanlık yaptığınıza göre resmi işlemler/imza/belge vs. ile de içli dışlı olmasınız.
İmzada önemli olan kalem izinin kişinin el ürünü olup/olmasıdır.Yanı şu imza basit herkes atar şu imza zor kimse atamaz diye bir şey yok.Kalemin hangi noktalarda hangi izi bıraktığı kadar ne kadar basınçla kağıda bastığı hangi kıvrımların hangisinin üzerine geldiği hangisinin önce olduğu vs. gibi onlarca yönden incelenir adli tıpta.O yüzden bu yazdıklarınızı 18-20 yaşında bir gençten gelse şaşırmazdım lakin şaşırmadım diyemem.
Evde otururken aniden benim 3 sene önce attığım imzalar basitti aklıma böyle şeyler düştü diyorsanız da sorununuzun en azından hukuki olmadığı söylenebilir.
Senette parmak izi olmaz.
Ayrıca bize ilk okulda öğretmişlerdi imzayı. İmza ile ilgili bilgi de vermişlerdi. Sanırım eğitim sistemi son kırk-elli yılda epey değişmiş.