Garantisi bitmiş araçta tüketici haklarımız
2011 Model garantisi bitmiş düz vites aracımla seyir halindeyken direksiyonum aniden kilitlendi. Çekiciyle servise aldık. Serviste yapılan tespit; aracımın direksiyon beyninin arıza yapması oldu. Herhangi bir kullanıcı hatasının olmadığını ifade ettiler. Beynin tamamen değişmesi için ciddi bir meblağ talep ettiler. Bu durumda benim tüketici olarak haklarım nedir?
Cevap: Garantisi bitmiş araçta tüketici haklarımız
Gizli bir ayıp yok ise garantiside bittiğinden tamir bedelini ödemek durumundasınız.
Başka bir servise beynin hasarı ile ilgili bir üretim hatası olup olmadığını danışın.
Zamanaşımı
MADDE 12 – (1) Kanunlarda veya taraflar arasındaki sözleşmede daha uzun bir süre belirlenmediği takdirde, ayıplı maldan sorumluluk, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıllık zamanaşımına tabidir. Bu süre konut veya tatil amaçlı taşınmaz mallarda taşınmazın teslim tarihinden itibaren beş yıldır.
(2) Bu Kanunun 10 uncu maddesinin üçüncü fıkrası saklı olmak üzere ikinci el satışlarda satıcının ayıplı maldan sorumluluğu bir yıldan, konut veya tatil amaçlı taşınmaz mallarda ise üç yıldan az olamaz.
(3) Ayıp, ağır kusur ya da hile ile gizlenmişse zamanaşımı hükümleri uygulanmaz.
Bulunduğum şehirde başka servis yok hatta civar illerde de yok. Başka bir markada çalışan bir arkadaşım kendilerinde buna benzer vaka olduğu zaman firmasının hukuki bir sürece girme riskine karşın fatura miktarını ödeme yoluna gittiğini söyledi.
açıkçası ben aynı sıkıntıyı bi virajda yaşasaydım ya da daha kısa süre önce ziganadan geçtim orda yaşasaydım ne olurdu bu huzursuzluğun hukuki bir sığınağı var mıdır diye merak etmiştim
Araç çok eski bir araç değil ve bu durum ciddi bir sorun.Uygun bir dille konuyu hukuka taşıyacağınızı, tüm şikayet sitelerine yazarak icabında bilirkişi raporuna kadar paylaşacağınızı yazın.İhtimal kendileri iyi niyet adı altında üstlenebilir veya çok uygun bir fiyata bu sorununuzu çözebilirler.
Alıntı:
Muhammet_B rumuzlu üyeden alıntı
....açıkçası ben aynı sıkıntıyı bi virajda yaşasaydım ya da daha kısa süre önce ziganadan geçtim orda yaşasaydım ne olurdu bu huzursuzluğun hukuki bir sığınağı var mıdır diye merak etmiştim
Olmamış olayların, ihtimallerin hukukta karşılığı yok. Eğer sorunu bir virajda yaşasaydınız, ancak o zaman uğranılan zarar ve karşı tarafın kusuru ölçüsünde haklarınız olacaktı.
Alıntı:
ceceli341 rumuzlu üyeden alıntı
(3) Ayıp, ağır kusur ya da hile ile gizlenmişse zamanaşımı hükümleri uygulanmaz.
Söz konusu hasarla "gizli ayıp" çok alakasız durumlar. Garantisi bitmiş olan bir malın arızalanması durumudur ve ücretli olarak onarılması gerekir. Ayrıca;
MADDE 11 - (2) Üretici veya ithalatçı, malın kendisi tarafından piyasaya sürülmesinden sonra ayıbın doğduğunu ispat ettiği takdirde sorumlu tutulmaz.
Basitçe 6 yıldır gayet normal çalışmakta olan aracın bugün arıza yapması söz konusudur.