İşverenin haksız feshinde ispat sorunu???
3 yıldır çalışmaktayım ve işverenim tarafından hiçbir sebep gösterilmeden ve ihbar sürelerine uyulmadan işime son verildi. İşime son verirken tüm çalışanların içinde bana karşı ''Topla eşyalarını ve bu ofisten hemen ayrıl, tazminatın neyse yarın öderim.'' dendi. Ofisimde yaklaşık 1 aydır işverenim tarafından tazminat vermemek için bana işten ayrılmam konusunda baskılar vardı ancak işi bırakacak durumum olmadığından çalışmak zorunda kaldım. Kovuldugumdan sonraki gün işverenimi aradığımda tazminatımı ödeyecekmisiniz yoksa yasal haklarıma başvuracağım dediğimde bana '' sen birde tazminat mı bekliyorsun ben seni kovmadım ki sen çekip gittin gelip işine devam edebilirsin'' dendi. Ofis arkadaşlarıma kovulduğum konusunda şahit olacakları sözüyle notere gidip işverenim tarafımdan işime haksız son verildiğini belirten bir ihtar çektim. Ancak şimdi işverenim şahitlik yapacak olan iş arkadaşlarımı tehdit etmiş ve şahitlikten vazgeçtiler. 30 kişinin altında çalıştığımız için işe iade davası açamıyoruz. Elimdeki tek delil iş arkadaşlarımla yapmış olduğum whatsapp konuşmaları.Konuşmalarda açıkça haksızlığa uğradığım ve onların baskılar nedeniyle şahitlik yapamayacakları ortada. Konuşmaları delil olarak kullanabilirmiyiz?Bu konuyla ilgili akıl verecek birileri varmı acaba? Şimdiden teşekkürler.
Cevap: İşverenin haksız feshinde ispat sorunu???
İş akdi sözlü olarak fesh edilemez, yazılı bir bildirim almadıkça iş yerini terk etmek sizi haksız duruma düşürür, devamsızlıktan dolayı haklı fesih nedeni vermiş olursunuz işverene.
30 kişiden az çalışıyorsanız,kötüniyet tazminatı dediğimiz bir husus var.Bunun sayesinde ihbar surenizin 3 katı tutarında tazminata ayrıca,kıdem Tazminatı,ihbar tazminatına hak kazanırsınız.Fazla mesai,yıllık izin alacaklarınız varsa da bunlarda alınabilir.
Telefonunuzdan bu görüşmeleri silmeyin, "şahit olmayacağım" dese de arkadaşlarınız şahit gösterilebilir. Böyle bir patronun yanında çalışan işçilern "evet öyle yaptı" demesinin mümkün olmadığını hakimler bilmeyecek değiller. Ancak böylesine bir davayı avukatsız yürütmeye kalkışırsanız zararlı çıkan siz olacaksınız gibi görünüyor. Bu yüzden ilk olarak bir avukatla anlaşın bence.