Sigortasız İşci çalıştırma ve ispatı
degerli bilgi sahibi olan abilerim ablalarım kardeşlerim size şöyle bir sorum oalcak 2010 yılından buyana bir işletmede çalışmaktayım hala devam etmekteyim ve tam 5 yıldır sigortamı yatırmaılar en son dava acmaya karar verdim ve günde en az 12 saat çalıştım son 1 yıldırda kamera kayıtları mevcut elimdeki deliller şöyle kasa defteri isim soy ismimin yazdıgı ve nekadar para verildiği maaşımı hep elden aldım bu arada ama kasa defteri işyerinde bende fotoglarını çektim (imha) etme olayı olbilir diye düşündüm dava açarsam birde 2011 yılıa ait firmanın kasesi üstünde var benim ismim soy ismim tahsilat makbuzu ve şahıs ismi bunlar bende şahit olarak bir polis memuru 2 iş yeri çalışanı var acaba kazanma oranım nedir cevaplar için tşk ederim şimdiden
Cevap: Sigortasız İşci çalıştırma ve ispatı
Bence dava açma, direk İşkur ve SGK'ya bizzat giderek şikayette bulun.Ondan sonra Vergi dairesine git, beni sigortasız çalıştırıyor, vergi kaçırıyor diyerek şikayet et.Bunları dilekçe ile yap ve o çektiğin fotoları da çıktısını alıp ekle.
Bak bakalım ondan sonra böyleleri sigortasız işçi çalıştırıp insanların hakkını gasp edebiliyor mu.Devletten vergi kaçırıyor mu.
Elinde şuanda düzgün bir delil yok, o fotolar delil olmaz mahkemede, ama SGK ve Vergi Dairesi sigortasız olarak işçi çalıştırdığını tespit ettiğinde senin işin daha kolay.
kasa defterinin fotoları evet ama tahsilat makbuzlarının aslı var cevap için tşk ederim ayrıca tam delil olması için hangi evraklara ihtiyacım var bu konuda beni aydınlatırsanız memnun olurum
Dava açmak zor ve masraflı iş. Şikayet etmek ise kolay ve masrafsız. Sayın Alwuwush'un açıkladığı şekilde bir ara İşkur'a (iş ve işçi bulma kurumu)'na ve vergi dairesine git. Burada anlattığın gibi anlat. Onlar baskın gibi işyerine gelirler, o sırada size soracaklardır zaten burada mı çalışıyorsun v.s. diye, siz de bu kasa defterini v.s. onlara gösterirsiniz. O zaman her şey delillenmiş olur. Siz dava açarsanız ne defter kalır ne de bir şey...
Benzer bir olaya şahit oldum:
Arkadaşların dediğ gibi ALO 170 veya İşkur'a ihbarda bulunmanız halinde sigortasız çalıştığınızı tespit edebilirsiniz. Ancak geçmişe dönük sigortasız çalıştığın dönemi ispatlamanız için,şirkete gelen bir posta, mektup,kargo için atmış olduğun imza veya patronun ceketini kuru temizlemeye götürdün teslim eden kısmında senin adın ve imzan varsa sigorta müfettişi bunları dikkate alır, delil olarak kabul eder, bunu bizzat müfettişin ağzından duydum.
Arkadaşların dediği gibi fotoğraf müfettiş tarafından delil olarak kabul edilmez. Lakin iş mahkemesi ya da Asliye Hukuk Mahkemesi açtığınız davada fotoğrafları delil kabul ederse SGK da fotoğrafları delil belge kabul edecektir. Dava açma masrafınız avukatsız 500 tl civarı oluyor.
En sağlam delil şirket adına oraya buraya teslim alırken, teslim ederken attığınız imzalarınızdır.
iyi günler dilerim.