Doğum izni, istifa ve ihbar süresi hkk.
Merhaba,
Nisan 2013'den bu yana şuanki işyerimde çalışmaktayım. 26 haftalık hamileyim ve 30 Ekim itibariyle raporumu alip doğum iznine ayrılmayı planliyorum. Fakat daha sonra işimden istifa etmek istiyorum.
İzne ayrılirken istifamı bildirmem durumunda sgk'dan alacağım işgoremezlik ödeniğini almamda bir engel teşkil eder mi?
Izin suremin sonunda ihbar suresinca (6 hafta) çalişmamak için bu surede ücretsiz izin kullanma veya süt izninden bu süreyi düşmem mümkün mü?
Kısacası sgk'dan raporlu olacağım suredeki ödememi alarak ve işe hiç devam etmeden nasıl, ne zaman istifamı bildirmem gerekir? Yardımlarınızı rica ederim.
Cevap: Doğum izni, istifa ve ihbar süresi hkk.
Eğer işveren tarafından kaynaklanan bir kusur yoksa ayrılma sebebi olarak sunabileceğiniz,
her durumda ihbar süresine uymak durumundasınız. İhbar süresine uymadan ayrılabilmenizin yolu işverenle anlaşarak ayrılmak olacaktır.
Evlilik tarihiniz üzerinden 1 yıl geçti mi?
1-Rapor süresi bitiminde işverene iş akdinizi fesh ettiğinizi bildirir ihtarname göndererek istifa etmiş olursunuz. İşveren sizden ihbar öneli bedeli istemezse problem yok.
2- Rapor bittikten sonra (g) İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.) durumunda işveren haklı nedenle sözleşmeyi fesh edebilir.)
Bu durumda hiçbir bildirimde bulunmadan işveren zaten haklın nedenle sözleşmenizi fesh eder. İhbar tazminatınızdan kurtulursunuz.
Evet 2010 yılında evlendim.