Kayınpederim vefat etti. Miras?
Merhaba,
Eşim yaklaşık 9 sene önce vefat etti. 1 kızımız var 18 yaşında. Eşimin 2 ablası var ama biri 3,5 sene önce vefat etti, diğeri hayatta ve devlet memuru.
Geçen hafta da kayınpederim vefat etti. Kayınvalidem ve kocamın ablası (görümcem) hayatta. Bu durumda kızımın herhangi bir hak kaybına uğramaması için ivedilikle ne yapmam gerekiyor. Rahmetli kayınpeder ve kayınvalidemin kendi evleri, arabaları ve bir miktarda nakitleri mevcut. Benim durumum çok iyi değil. Eşim ve kayınpederim eskiden birlikte ticaretle uğraşıyorlardı ve eşimin şirkette hissesi olduğu halde vefat edince ne bana ne kızıma hiçbir şey vermediler. Şimdi yine kayınvalidem ve görümcem kızımın hakkını yemesin diye geç olmadan kızım için ne yapmam gerekiyor bu konuda acil yardımcı olursanız çok sevinirim.
Bu arada kayınpederimin nikahsız bir kadından da çocuğu var sanırım 15-16 yaşında. Sanırım yeni kanuna göre gayri meşru çocuklarda mirastan pay alıyor.
teşekkürler
Cevap: Kayınpederim vefat etti. Miras?
Alıntı:
SEVAY1972 rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
Eşim yaklaşık 9 sene önce vefat etti. 1 kızımız var 18 yaşında. Eşimin 2 ablası var ama biri 3,5 sene önce vefat etti, diğeri hayatta ve devlet memuru.
Geçen hafta da kayınpederim vefat etti. Kayınvalidem ve kocamın ablası (görümcem) hayatta. Bu durumda kızımın herhangi bir hak kaybına uğramaması için ivedilikle ne yapmam gerekiyor. Rahmetli kayınpeder ve kayınvalidemin kendi evleri, arabaları ve bir miktarda nakitleri mevcut. Benim durumum çok iyi değil. Eşim ve kayınpederim eskiden birlikte ticaretle uğraşıyorlardı ve eşimin şirkette hissesi olduğu halde vefat edince ne bana ne kızıma hiçbir şey vermediler. Şimdi yine kayınvalidem ve görümcem kızımın hakkını yemesin diye geç olmadan kızım için ne yapmam gerekiyor bu konuda acil yardımcı olursanız çok sevinirim.
Bu arada kayınpederimin nikahsız bir kadından da çocuğu var sanırım 15-16 yaşında. Sanırım yeni kanuna göre gayri meşru çocuklarda mirastan pay alıyor.
teşekkürler
Söylediklerinizden hareketle eşinizin babasından önce ölmesi durumunda eşiniz mirasçılık hakkını kaybettiği için siz mirasçı olamazsınız.Fakat çocuğunuza bu mmiras geçmektedir.Miras taksiminde ise borçlar ve alacaklar düşüldükten sonra eğer ki; mirasbırakanın bir miras sözleşmesi yapmamış olduğunu yahut bağışlamada bulunmadığını varsayarsak mirasın yarısı eşine geçecektir.Diğer yarısı ise iki görümceniz ve çocuğunuz arasında pay edilir.Örneğin 9 pay çıktığını varsaydığmızda 1/3 oranında paylaştırılır.Tabi bu anlattıklarım aksi bir durumun olmadığını varsaydığımızda ortaya çıkan tablodur.Diğer sorunuza gelince kayınpederinizin evlilik dışı doğan çocuğu ya tanıma yoluyla ya da soybağı davasıyla hak kazanır duruma gelecektir.
Yanıtınız için teşekkür ederim. Bende zaten kızım için sormuştum. İlk mesajımda da belirtiğim gibi hak kaybına uğramamak için ne yapmam lazım? Ne kadar mal varlığı olduğunu bilmiyorum, ev kendi üzerine mi yoksa kayınvalidemin üzerine mi, ortak tapu mu bilmiyorum. Nakit para ne kadar bilmiyorum. Kızımın hakkını yemesinler diye şuanda ne yapmalıyım onu öğrenmek isterim.Yani bu miras işleri nasıl oluyor. Kusura bakmayın hiç tecrübem yok. Mirasçılar mı dava açıyor yoksa devlet yoluyla mı oluyor?
Kızınız 18 yaşını tamamladıysa, dedesi adına veraset ilamı alabilir.
Alınacak veraset ilamında babası veya kızınız mirasçı olarak görünecektir.
Dedesi adıan kayıtlı gayrimenkulleri veya banka hesaplarını topluca bir arada görebileceği bir sistem yok, ancak ilgili varlıkların elden çıkartılması esnasında tüm mirasçılar veya vekalet verdikleri kişiler bir arada arandığından, bilgisi dışında bir işlem yapılamaz.
sayın Kırcalı yanıtınız için teşekkür ederim. Vefat edenin mallarını kayınvalidem satmak istemezse ne olacak (ev ve araba) ? ya da bankadaki nakit parayı kendi kullanmak isterse nasıl oluyor? Kızım 18 yaşını haftaya dolduracak. sizin önderiniz nedir veraset ilamımı çıkartalım yoksa onlardan gelecek olanı mı bekleyelim. durumum pek iyi değil, gelecek olana ihtiyacım var maalesef.
teşekkürler
- - - Updated - - -
birde oran nedir? kayınvalide + 1 görümce + kızım
Sn kırcalınında dediği gibi önce veraset belgesi çıakrtın. Kayınpederinizin bankadaki parasını diğer mirascılar tek başlarına kullanamaz. Aynı zamanda diğer araba ve evlerinide tek başlarına satamazlar. Tabi kayınpeder sağlığında bu malları diğer mirascılara pay edip mirasdan mal kaçırma durumlarıda olabilir.
Kayınvalide evleri satmak istemezse dava açmanız gerekecek. Ama öncesinde evleri kullananlardan resmi yollardan kullanma bedeli istemenizi öneririm.
Bu arada malları pay etseniz dahi diğer çocuğun mirascılığı ile ilgili dava aşaması olabilir. Eğer kayınpederin nüfusunda değil ise. Dava bitiminde diğer mirascının paylarını geri vermeniz gerekbilir. Eğer nüfusunda ise zaten resmi mirascı konumunda olur ve mirastan pay alır.
Geçen hafta vefat eden kayınpederin vefat tarihinden itibaren kullanım bedeli talep edilebilir ancak. ( bu da çok taze bir vefat olduğundan hoş karşılanmayacaktır haliyle)
Öncelikle veraset ilamı.
cevabınız için teşekkürler. veraset ilamını ben mi çıkartmalıyım yoksa varislerden birinin çıkartması yeterli midir. Eğer varislerden biri çıkartır ise bundan nasıl haberim olacak. teşekkürler
Siz kayın pederinizin yasal mirasçısı olmadığınızdan veraset ilamı için başvuramazsınız, varislerden biri başvurmalı.
Başvuruyu kızınız yaparsa doğrudan haberdar olursunuz, diğer mirasçılar çıkartırsa sorarsınız veraset ilamı çıkartıldı mı diye.