Avukat hangi işlerden para kazanabilir?
Birçok forumda soruyu sordum ama hukuk forumunda sormadım, buradan net bir bilgi alabileceğimi düşünüyorum.
Öncelikle;
1136 sayılı Avukatlık Yasasının 11.maddesine göre "Aylık, ücret, gündelik veya kesenek gibi ödemeler karşılığında görülen hiçbir hizmet ve görev, sigorta prodüktörlüğü, tacirlik ve esnaflık veya meslekin onuru ile bağdaşması mümkün olmayan her türlü iş avukatlıkla birleşemez."
Ben lise öğrencisiyim ve ileride avukat olmak istiyorum, lakin bilgisayardan da ayrı kalmak istemiyorum.
Yani bilgisayarda website projelerim ve para kazandığım işler olarak örneğin grafik tasarım var.
Bir hakim adayına bu soruyu sorduğumda bana yukarıdaki madde hakkında;
"1136 sayılı Avukatlık Yasasının 11.maddesine tabi olan avukat yani serbest çalışan bir avukat aynı zamanda bir işçi, bir memur olamaz demek istiyor"
dedi ve elbette avukatlığın yanında website projelerinden ve grafik tasarımdan ücret kazanabilirsin dedi.
Bir de sizlere sormak istiyorum. Hem avukatlık yapıp, hemde internetten web site alanında para kazanılabilir mi? Böyle bir şey mümkün mü?
Cevap: Avukat hangi işlerden para kazanabilir?
Bence kazanabilirsiniz, ancak memur olamazsınız, memur iseniz, avukatlık yapamazsınız, şöyleki, hazine avukatı olursanız o bir memuriyettir, hem memurluk hem de kendi mesleğinizi icra etmiş olursunuz, devlet size maaş verir, başka dosyalara bakamazsınız, mesela sizi verirler tapu sicil müdürlüğüne oranın dosyalarına bakarsınız.
Serbest avukat iken, yakalanmamak kaydıyla web tasarımından kazanabilirsiniz, ancak kanunda açık, yani vergi levhasına tabi olamazsınız, aynı anda tutup, ..... avukatlık ofisi ve web tasarım hizmetleri olmaz.
AVUKATLIK MESLEĞİ İLE BİRLEŞEN İŞLER : 1-Milletvekilliği,il genel meclisi ve belediye meclis uyeliği 2- Hukuk alanında profesörlük ve doçentlik 3- Özel hukuk tüzel kişilerinin hukuk müşavirliği ve sürekli avukatlığı ile bir avukat yazıhanesinde ücret karşılığında avukatlık. 4-Hakemlik,tasfiye memurluğu,yargı mercilerinin veya adli bir dairenin verdiği herhangi görev veya hizmet, 5- kamu tüzel kişilerine ait bulunan kuruluşların yönetim kurul başkanlığı ,uyeliği ,denetçiliği, 6 – Anonim ,limitet sirketler ile kooperatiflerin ortaklığı ,yönetim kurulu başkanlığı ,uyeliği ve denetçiliği ve komandit sirketlere komanditer ortaklık.
Cevap: Avukat hangi işlerden para kazanabilir?
Alıntı:
Alwuwush rumuzlu üyeden alıntı
Bence kazanabilirsiniz, ancak memur olamazsınız, memur iseniz, avukatlık yapamazsınız, şöyleki, hazine avukatı olursanız o bir memuriyettir, hem memurluk hem de kendi mesleğinizi icra etmiş olursunuz, devlet size maaş verir, başka dosyalara bakamazsınız, mesela sizi verirler tapu sicil müdürlüğüne oranın dosyalarına bakarsınız.
Serbest avukat iken, yakalanmamak kaydıyla web tasarımından kazanabilirsiniz, ancak kanunda açık, yani vergi levhasına tabi olamazsınız, aynı anda tutup, ..... avukatlık ofisi ve web tasarım hizmetleri olmaz.
AVUKATLIK MESLEĞİ İLE BİRLEŞEN İŞLER : 1-Milletvekilliği,il genel meclisi ve belediye meclis uyeliği 2- Hukuk alanında profesörlük ve doçentlik 3- Özel hukuk tüzel kişilerinin hukuk müşavirliği ve sürekli avukatlığı ile bir avukat yazıhanesinde ücret karşılığında avukatlık. 4-Hakemlik,tasfiye memurluğu,yargı mercilerinin veya adli bir dairenin verdiği herhangi görev veya hizmet, 5- kamu tüzel kişilerine ait bulunan kuruluşların yönetim kurul başkanlığı ,uyeliği ,denetçiliği, 6 – Anonim ,limitet sirketler ile kooperatiflerin ortaklığı ,yönetim kurulu başkanlığı ,uyeliği ve denetçiliği ve komandit sirketlere komanditer ortaklık.
Anladım, verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkürler.