.com uzantılı sitelere vergi uygulaması varmı dır? varsa nasıldır?
Arkadaşlar öncelikle merhabalar. Ben devlet kurumunda çalışıyorum. Ayrıca programcıyım. Bilgilerim heba olmasın diye bir web sitesi yaptım. İsteğe göre uygulama programlama ve web tasarımı üzerine yaptım sitemi. Yani firma yada kişi bana talebini bildirecek bende talebi doğrultusunda programı veya siteyi yapıp ücret karşılığında karşı tarafa sunacağım. Bunun yanında da 5-6 tane ücretli uygulama olacak sitemde. Yani bir ofis, bir kuruluş değil ben evimden yapacağım bütün herşeyi. Ancak siteyi yayınlamada tereddüt ediyorum. Sitem .com uzantılı olacak. Uzantısından dolayı Türk sitesi olarak gözükmeyecek. Bu durumda vergi ödemem yada kişisel bir firma kurmam gerekecek mi? Yoksa .com uzantılı olduğu için sıkıntı yaratmaz mı bana. Yada yaratırsa resmi anlamda yapmam gereken, izlemem gereken yol nedir. Bu konuyla alakalı hiçbir bilgim yok. Konuyla alakalı yardımlarınızı bekliyorum. Teşekürler.
Cevap: .com uzantılı sitelere vergi uygulaması varmı dır? varsa nasıldır?
.com .net. org TLD adlarını kullanan birçok Türk sitesi var. Dolayısı ile kanunlarımız sizi bağlayacağını düşünüyorum. Kaldı ki marka / şirket olmadan com.tr TLD'si almanız mümkün değil.
Dolayısı ile durumu bir mali müşavir ile konuşmanız daha uygun.
Teşşekür ediıyorum tavsiyeniz için...Peki izlemem gereken yol nedir?
İzlemeniz gereken yol, bir mali müşavire gitmekten ibarettir. Burada mali müşavir üyeler de var ancak bunu bir muhsaebe forumunda sorarsanız daha doyurucu cevaplar alacağınıza eminim.
Açacağınız web sitesi Türkiye'den hizmet sağlayacağı için ve siz de belirli bir ücret karşılığı hizmet sunacağınız için, vergi dairesine, vergi mükellefiyeti açtırmalısınız.