Merhabalar bilişim teknolojileri hukuku alanında yüksek lisans yapmaktayım tez konum için konu belirleyerek tezimi hazırlamak istiyorum.
Tez konusuyla ilgili fikir yada araştırılmasını istediğiniz ihtiyaç duyduğunuz bir konu mevcut mudur ?
Printable View
Merhabalar bilişim teknolojileri hukuku alanında yüksek lisans yapmaktayım tez konum için konu belirleyerek tezimi hazırlamak istiyorum.
Tez konusuyla ilgili fikir yada araştırılmasını istediğiniz ihtiyaç duyduğunuz bir konu mevcut mudur ?
Hukukçu olmadığımdan bir hukuk master tezi konusu ne olur bilmiyorum ama belki size bir şeyleri çağrıştırarak gerçek bir master tezi bulmanıza yardımcı olabilir düşüncesi ile yazmak istedim:
Yapılan uygulamayı gördükçe sinirlerimi tepeme çıkartan bir durum mevcut: IMEI KOPYALAMA
Normal olarak düşünüldüğünde, bir sahtekar, bir kişinin telefonuna ait IMEI numarasını kopyaladığında, bu kişinin kim olduğu kolayca bulunur.
İkinci IMEI tespit edildiği andan önce bu IMEI'yi kullanan kişi gerçek sahibi, diğeri ise sahtekardır.
Bu mümkün olmasa bile her iki kişiden de telefonları istenir. Bir IMEI'nin hangi marka / modele ait olduğu bellidir. Ayrıca telefonların üstündeki IMEI numara etiketlerine bakılır ve gerçek / sahte telefon ayrılabilir. Telefonun faturasının istenmesi anlamsızdır. Alınalı 20 sene olmuş ya da hediye gelmiş ya da ikinci el olarak edinilmiş bir telefonun faturası bulunamayabilir.
Sahtekarın telefon numarası bilindiğine göre bu numaradan kendine ulaşılabilir, ulaşılamıyorsa o numara (IMEI değil) görüşmeye kapatılabilir. Ayrıca hat sahibine sahtekarlıktan dava açılabilir. Aynı telefona takılan her kart için bu yapılabilir.
Sonuçta sahte IMEI'li telefona el konup imha edilir, bunu yapana ceza verilir, mağdur vatandaşa da uğradığı zaman kaybı masraf v.s. yüzünden tazminat hakkı verilebilir.
Ancak uygulamada mağduru cezalandırıp sahtekarı koruyan bir yöntem izlenmektedir. Her iki IMEI'ye telefonlarının kapanacağı konusunda mesaj gönderilir. Sahtekar, mesajı alır almaz hemen IMEI numarası olarak başka bir numara yazarak hiç bir şey olmamış gibi devam eder. Bu IMEI belki başka bir mağdurun canını yakacak, belki de hurda bir telefona denk gelecek ve sahtekar telefonu kullanmaya devam edecek.
Halbuki mağdur açısından durum bu değildir. Bir kere telefonunun faturası istenecektir. Faturayı bulamazsa örneğin telefon hediye olarak geldi ise ya da fatura atıldı ise telefonunu çöpe atacaktır. Eğer şanslı ise faturayı bulacak, ama bu sefer de sahtekarı aramayan devlet, mağdurun telefonunu tek bir hat ile kullanmaya mahkum ederek telefonunu çöpe atılmasa da çöp seviyesinde değersizleştirecektir. Böyle bir telefona başka kart takamazsınız, birisine satamazsınız.
Eğer telefon yeni alındı ise, bu sefer de tüketici telefonu satıcıya iade etme hakkı kazanabiliyor. Bu da hiç bir kusuru olmayan satıcı / üretici nin mağduriyetine sebep oluyor.
Bu, haberleşme mühendisi olduğumdan gözlemlediğim bir haksızlık. Bunun hukukla bağdaşır bir yanı olmadığını anlamak için hukukçu olmaya bile gerek yok. Daha garip olan ise, bundan çok ciddi zarar gören ithalatçı / satıcı kurumların hukukçuların bile çoğunun bunu kanıksamış olması. Belki de onca yanlış arasında sözü edilmeye değmez bir durum, bilmiyorum. Öyle ise siz daha iyisini bulursunuz :)
tez ortamına nasıl dökülür üzerinde çalışacağım Teşekkür ederim :)
Tekraren;
Ben hukukçu değilim. Bunun bir "konu" olabileceğinden bile emin değilim. Orasını siz bilirsiniz. Ancak ola ki teknik konularda ya da mevcut uygulama ile ilgili bir soru olursa buradayım. Gerek mesleğim gerek özel ilgim sebebi ile yeterli bilgiye sahip olduğumu düşünüyorum.
Eğer bilişim hukuku üzerine çalışacak olsam deep web'deki karanlık olayların nasıl takip edilebileceği vb. konularını araştırırdım. Yeterli done elde edebilir misiniz bilemiyorum ama bu konuyu şahsen tavsiye edebilirim.