Evi Terk Etmede Yasal Haklar
7 yıllık evliyim. Karım evi birkaç gün önce terk etti. Aramızda her evlilikte olan problemler dışında büyük bir problem yoktu, hatta son zamanlarda oldukça mutluyduk. Böyle bir karar aldığını, boşanmak istediğini söyledi. Sebebini sorduğumda konuşmak istemediğini söyledi. 3 yaşındaki çocuğumuzla birlikte annesinin yanına yerleşti.
Çocuğumun anne babası ayrı büyümesini istemediğimden boşanmak istemiyorum. Yasal olarak bu durumda ne yapabilirim onu öğrenmek istiyorum. Bir avukata da danışacağım ancak yasal haklarımı bir de burdan duymak istedim. Teşekkürler.
Cevap: Evi Terk Etmede Yasal Haklar
Eşinizi eve davet edebilirsiniz. Başka yapabileceğiniz bir şey yok.
Boşanmak istemiyorsanız eşinizin dava açmamasını ümit edeceksiniz yada dava aştığı taktride eşinizin boşanmak için ileri sürdüğü iddiaları çürütüp hakimin hakkınızda boşanma kararı vermemesini sağlayacaksınız.
Ama eşinizi eve döndürecek hukuki bir güç yok. Boşanmasanızda eve dönmeyebilir.
Yanlış anlamadıysam diyorsunuz ki, karım boşanma davası açmasa bile, çocuğumla birlikte annesinin evinde istediği kadar kalabilir, ben eve gelmesi için ne talep ediyorsa yapmak zorundayım. Aksi halde bir hakkım yok.
Savcılıktan eve dönmesi için bildirimde bulunabilirim sanırım ancak buna da uymazsa boşanma dışında bir seçeneğim yok. Boşansam da çocuğun velayeti yaşından dolayı annesinde kalacak. Yanlış mıyım? O halde benim çocuğuma kavuşmak için eşimin isteği her ne ise boyun eğmekten başka şansım yok, hiçbir suçum olmasa bile. Kulağa biraz saçma gelmiyor mu?
O zaman bir kadın, çocuk sahibi olduktan sonra annesinin evine dönebilir, çoçuğunu babasıyla görüştürdüğü müddetçe babasının kaldığı eve asla götürmeyebilir. Bir yerde bir hata olmalı.
Alıntı:
pyrus rumuzlu üyeden alıntı
Yanlış anlamadıysam diyorsunuz ki, karım boşanma davası açmasa bile, çocuğumla birlikte annesinin evinde istediği kadar kalabilir, ben eve gelmesi için ne talep ediyorsa yapmak zorundayım. Aksi halde bir hakkım yok.
Savcılıktan eve dönmesi için bildirimde bulunabilirim sanırım ancak buna da uymazsa boşanma dışında bir seçeneğim yok. Boşansam da çocuğun velayeti yaşından dolayı annesinde kalacak. Yanlış mıyım? O halde benim çocuğuma kavuşmak için eşimin isteği her ne ise boyun eğmekten başka şansım yok, hiçbir suçum olmasa bile. Kulağa biraz saçma gelmiyor mu?
O zaman bir kadın, çocuk sahibi olduktan sonra annesinin evine dönebilir, çoçuğunu babasıyla görüştürdüğü müddetçe babasının kaldığı eve asla götürmeyebilir. Bir yerde bir hata olmalı.
Ne isterse yapmak zorundasınız şeklinde bir şey yok. Bildirimi savcılıktan değil noterden yapabilirsiniz.
Eşiniz evli dahi olsa kendisi istemedikçe sizinle yaşamak zorunda değil. Eve dönmeye nasış ve neyle ikna edersiniz o sizin bileceğiniz bir şey.
Saçma olan bir durum yok.
Saçma olan durum, çocuğumun kendi evimde yaşamasını sağlayamamam. Zorla almaya kalksam ben suçlu olacağım. Güzellikle de gelmiyorsa hiçbir şekilde çocuğumla birlikte yaşayamamış oluyorum. Saçma değil mi bu?
Tekrar olacak ama, Siz nerede yaşıyrsunuz? Dünya kadar boşanan ve ayrı yaşayan yada boişanmayı bekleyen çift ve onların çocukları var. Evlendiniz diye Eşiniz sizinle yaşamak zorunda değil.
Eşiniz sizin birşey yapmanız ile eve geri dönme ihtimali varsa ve paşa gönlü isterse tabiki dönebilir. Yoksa hiçbir kuvvet onu size döndüremez.
Alıntı:
ceceli341 rumuzlu üyeden alıntı
Tekrar olacak ama, Siz nerede yaşıyrsunuz? Dünya kadar boşanan ve ayrı yaşayan yada boişanmayı bekleyen çift ve onların çocukları var. Evlendiniz diye Eşiniz sizinle yaşamak zorunda değil.
Eşiniz sizin birşey yapmanız ile eve geri dönme ihtimali varsa ve paşa gönlü isterse tabiki dönebilir. Yoksa hiçbir kuvvet onu size döndüremez.
Neden anlaşamadık anlamadım. Söylediğim gayet net.
Bir anne yeni doğan çocuğuyla anne evine döner, boşanma davası da açmazsa sonsuza kadar baba çocuğunu eşi razı olmadıkça evine getiremez diyorsunuz. Baba, eve dönmediği gerekçesiyle boşanma davası açabilir, ancak bu durumda da velayet yaşından dolayı anneye verilir. Yani baba yine çocuğuna kavuşamaz.
Babanın hiçbir suçu olmasa da, anne böyle bir tavır alırsa çocuğuna hiç kavuşamıyor. Bunun saçma olduğunu sorgulamamın nesi yanlış?
Ben anne illa eve dönsün demiyorum ki, istemedikçe benimle aynı evde yaşamayacağını tabi ki biliyorum. Sadece çocuğumu evine döndürmenin -dediklerinize göre- imkansızlığının saçma olduğunu belirtiyorum.