Selamlar,
Müvekkilinin harcı yatırmadığı için davayı takipsiz bırakan avukatın sorumluluğu nedir? Bir avukatın bir dosyayı takipsiz bırakması durumunu hangi sebepler haklı kılmaktadır?
Printable View
Selamlar,
Müvekkilinin harcı yatırmadığı için davayı takipsiz bırakan avukatın sorumluluğu nedir? Bir avukatın bir dosyayı takipsiz bırakması durumunu hangi sebepler haklı kılmaktadır?
Müvekkiliniz ile sözleşme yapmış iseniz ve içeriğinde yargılama harç ve giderleri yer almakta ise kendinizi biraz da olsa garantiye almış sayılırsınız. Ancak her ne kadar sözleşmede bu husus yer alsa dahi bu durumun dosyayı takipsiz bırakma yetkisi vermeyeceği kanaatindeyim. Ben olsa idim çekilme dilekçesi verir idim. İkinci bir yol olarak da harcın müvekkil tarafından temin edilmediğini zapta geçirir ve topu Mahkemeye ve müvekkile atardım.
Vekilin özen yükümlülüğünü ihlal, vekalet sözleşmesine aykırılık gibi düşündüm ama emin değilim.
Ek olarak benim aklıma takılan bir durum var. Vekilin davayı yanlış mahkemeye açması (yetkisiz ve ya görevsiz) sonucu çıkan zaman kaybından kim sorumludur? Basit bir yetki ve ya görev hatasından dolayı hak kaybına uğrayıp 6 ay civarında vakit kaybedildiğinde avukata bir yaptırım söz konusu olur mu sizce?
Avukatlar açısından esas düşmanın kendi müvekkillerimiz olduğunu unutmamak gerektiğini göz önüne alarak, müvekkil ile yapılacak görüşme tutanakları ve talimatların yazılı olarak alınması, her türlü olasılığın bildirilerek sonuçlarından haberdar olduğunun tutanak altına alınması ve hukuku sadece TV' den gördüğü kadar bilen müvekkillerin verdiği bilgilen doğruluğunu teyit etmek açısından ön araştırma yapılması ve daha birçok önlem alınması gerekmektedir.
Sorunuza gelecek olursak 6 aylık gecikmeden kaynaklanan zararınızın tazmini için yasal yollara başvurmanızda engel bir durum yoktur. Yetkisizlik kararı kesinleşti ise tabi. Yüce Türk Milleti adına karar veren Yerel Mahkemelerin vermiş olduğu kararların % 50' sinden fazlasının Yargıtay tarafından bozulduğu dikkate alındığında Yargının üç ayağından biri olan avukatların Savcı ve Hakimler' in hatalı kararları karşısında savunmasız bırakıldığı da unutulmamalıdır.
Müvekkile durum tebliğ edilmeli; aksi halde sorumluluk var.