Vekaletle Yönetilen Firmada Usülsüz Evrak ve Nakit Kullanımı..
İyi Günler ;
Öncelikle yapacağınız yardımlar ve cevaplar şimdiden teşekkürler..
19 ekim 2010 tarihinde benim adıma işyeri kurup işletlilmesi için bir bayan arkadaşıma vekalet verdim.
Bu tarihten 2011 yılı sonuna kadar işyerini işletip 2011 yılı sonunda firmanın kapanışını verdi.
Benim adıma iş yapılan süre içinde hatırı sayılır bir meblağ kazandı..Fakat bana hiçbir maddi katkısı olmadığı gibi bu kazanılan parayla
kendi adına ev ve araba aldı..Ben hesaplaşmak istediğim için direttiğim de ise adıma olan firmayı kapatıp kendi kardeşi üzerine açtığı aynı isimde firma ile yoluna devam etti ..
Ben bu dönemde maaşlı ve sigortalı olarak başka bir işte çalıştığım için arkadaşın yaptığı işlemlerden ve hesaplardan uzaktım ve
hep sonra hesaplaşırız diye oyalandım..Aslında arkadaşıma çok güvendiğim için de pek fazla üzerine gitmedim..
İşyerini kapatıp kardeşinin üzerine devrettiğinde hesaplaşmak istedim. Kazanılan para ortadaydı..ve aramızda duygusal bir ortam oluşturdu.Buna da inandım ve aldığı ev ve aracın her ne kadar kendi adına olsa da bizim olduğunu istediğim şekilde kullanabileceğini söylerek oyalama yoluna gitti sürekli .. Bende iyiniyetli davranıp çok üzerine gitmedim..ve bu şekilde yıllar geçti ..
Ve geçen ay içinde zamanaşımı süresi dolmak üzere olduğu için dosyam vergi dairesinde incelemeye alınmış ; 2010 yılı içinde 40 bin 2011 yılı içinde de yaklaşık 100 bin tl lik bir paravan şirketlere ait kırmızı noktalı fatura tesbit edilmiş. 2010 yılına ait faturayı beyandan çıkarmak zorunda kaldım. ve bu işlemden dolayı da devlete yaklaşık 30 bin borçlandım. Daha önce de işçi göstermediği için tahakkuk eden stopajlardan dolayı 5 bin borçlanmıştım. 2011 yılına ait inceleme de 2016 yılı içinde gelecek o zaman da bir 80 90 bn daha borçlanacağım.
Ve iyiniyetimin belki de aramızda oluşturduğu duygusal ortam sonucu içine girdiğim ihmalkarlığımın bedelini bu şekilde ödüyorum. Maddi olarak hiçbir kazancımın olmadığı bir durum beni maddi ve manevi olarak çok yıprattı.
Şimdi hukuçu arkadaşlara sormak istediğim , vekaleti kötüye kullanma davası açabilirmiyim. Kazanma ihtimalim nedir. Oluşan vergi borçlarını iptal ettirme ya da arkadaşa tazmin ettirme şansım nedir. Adıma iş yaptığı dönemde kazandığı meblağdan hakkım olan miktarı icra yolu ile alabilirmiyim. Bana ait banka hesaplarından vekaletle çektiği paraların dökümü mevcut.. ve bana ödeme yaptığına dair hiçbir makbuz yok..
Tekrar ilginize teşekkür eder vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekküler...
Cevap: Vekaletle Yönetilen Firmada Usülsüz Evrak ve Nakit Kullanımı..
İşin ciddiyeti ortada.Bahsettiğiniz meblağlar, çoğu insanın hayal edemeyeceği, hayatında göremeyeceği miktarlar 80-90 binler.
Bence hiç vakit kaybetmeden, biraz parayı daha gözden çıkararak, çok sağlam ve işinin ehli bir avukata danışın.
Emin olun, o size, bu forumda beklediğinizden daha açıklayıcı cevaplar verecektir.
Geçmiş olsun.