Gönülsüzdü denilerek işten çıkarıldım.
Herkese Merhaba,
Öncelikle konuyu anlatmak istiyorum. Bir firma da 11 ay süreyle tekniker olarak çalıştım. 2 Ağustos pazar günü işverenim Whatsapp'tan işe gelmemi söyledi, hatta "bana gelicem demiştin" diyerek iddia da bulundu. Şehir dışında olduğumu konum atarak kanıtladım, gelemeyeceğimi söyledim. Yarın muhasebeye git cevabını aldığımda muhasebeye gittim ve ilişiğim kesildi. Sebep olarak "çıkarma" yazmakta. Muhasebecimiz patrona sorduğunda ise " gönülsüzdü zaten" cevabını almış. İhbar tazminatım ödendi. Herhangi bir savunmam istenmedi.
İşyerinde 30 kişi çalışıp çalışmadığına emin değilim ama benim ayrıldığım gün tam 30 diye hatırlamaktayım. İşe iade davası açarsam ki düşünüyorum, bu davayı kazandığım da tekrar işe başvuracağım ve tazminatı vermemek için beni işe kabul edeceğini düşünüyorum. Ondan sonrasında ise psikolojik baskıyla beni 1 haftaya bırakmaz istifa ettirecektir. Bu durumda kazandığım 4 aylık ücret hakkını alabiliyor muyum ?
Böyle keyfi bir çıkarılma karşısında ki daha önce firma da bu defalarca gerçekleşti, sinirim bozuldu. Ben işe geri dönerim o sorun değil, zaten 1 haftaya istifa ettirecektir dediğim gibi. Ama ben bu yapılanların bir karşılığının olduğunu onlara göstermek istemekteyim. Çalıştığım sürede ki karşılaştığım nice kötü davranışlardan dolayı da epey doluyum.
İkinci sorum olarak, bu davayı açmak bana nasıl bir masraf çıkarır ? Avukat tutmaya maalesef param kalmayacak gibi, davayı istanbul'da adliyeye gidip dilekçe vererek mi açabilmekteyim ?
Üçüncü ve son sorum, bu davayı kazandığım da ve işverenim hiç samimi olmayan bir şekilde tamamen "gel de gör" mantığıyla beni işe davet ettiğin de gitmezsem, sadece davayı açmakta ödemiş olduğum ücretten başka bir ücret ödemem gerekecek mi ? Yani davanın maliyeti altında kalmak istemiyorum.
Eğer 30 kişi yoksa da kötü niyet tazminatı davası açmak istiyorum, bu konuda da bilgilerinizi arz ederim.
(Yeni üye olduğum için konu içeriği düzgün mü, doğru yerde mi, hatta böyle sorularla bilgiler istemek doğru mu bilememekteyim, yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.)
Cevap: Gönülsüzdü denilerek işten çıkarıldım.
dava açabilirsin bu sana en az 750 tl civarı paraya mal olur , davayı süreci 2 yıl falan davayı kazanıp işveren seni davet edipte gitmezsen para alamazsın
Alıntı:
lasvegas rumuzlu üyeden alıntı
dava açabilirsin bu sana en az 750 tl civarı paraya mal olur , davayı süreci 2 yıl falan davayı kazanıp işveren seni davet edipte gitmezsen para alamazsın
Hocam internetten yaptığım araştırmalar da 200-250 civarına mal olacağı yönünde yazılara rastladım. 750 ise gerçekten fazla gelir bana. Kötü niyet tazminatı davası içinde mi aynı masraf olur ?
Alıntı:
Rainzo rumuzlu üyeden alıntı
Hocam internetten yaptığım araştırmalar da 200-250 civarına mal olacağı yönünde yazılara rastladım. 750 ise gerçekten fazla gelir bana. Kötü niyet tazminatı davası içinde mi aynı masraf olur ?
sadece bilirkişi ücreti bile 300 tl , sen 11 ay çalışmışsın kıdem tazminatıda alamazsın dava açmak için dediğim gibi 750 tl en az avukat parası hariç
750 TL'yi bulabilir ancak ilk etapta bulmaz! Masrafların nereye varacağını davanın gidişatı belirleyecektir. Dava değerine göre harç değişmektedir, 10.000 TL lik bi dava değeri var diyelim, uyaptan yaptığım hesaplamaya göre 354,23 TL, 5.000 TL lik bir dava için 268,84 TL harç ve gider avansı çıkıyor. Davayı açmanız için ilk etapta bu bedelleri yatırmanız yeterli, sonrasında mahkeme bilirkişi vs. atarsa lasvegas'ın dediği gibi 300 TL ücreti vardır, keşif istenebilir 200 TL keşif harcı vardır. Ancak bunların tümü yargılama süresince hakimin talebi ve ya karşı tarafın talebi doğrultusunda ortaya çıkacaktır. Ücretlerini zamanı geldiğinde yatırmanız gerekir.
Yanıtlarınız için teşekkür ederim,
Bugün davayı açtım, tanıksız ve bilirkişisiz olarak 210,40 TL ücret ödedim. Gider avansı 155 lira olduğunu gördüm verilen formda, diğerleri aklıma gelmemekte. Masrafı düşünen başka arkadaşlar varsa, fikir sahibi olmaları açısından söylemekteyim.