18 yaşından sonra sigortalı olmak?
İyi günler,
Şu an 19 yaşındayım ve 4 yıllık üniversite öğrencisiyim. Sigortalı görünmek için bir işe başlayacağım. 15 gün çalışıyor olarak görüneceğim(işverene bağlı olarak gerçekten çalışabilirim de). Bunun bana bir faydası olur mu? Özellikle emeklilik yaşım için düşünüyorum. Verdiğiniz cevaplara göre yarın işi başlayacağım ya da köye gideceğim.
Şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: 18 yaşından sonra sigortalı olmak?
ilk defa bu işle sigortalı olacaksanız , emeklilik yaşınız 60 tır, 2017 veya 2021 de de ilk defa sigortalı olarak işe başlayacak olsanız emeklilik yaşınızda değişiklik olmayacaktır. Mecburi hizmet süresi de 25 yıl olduğundan, prim gün şartıyla ilgili de bir avantajınız olmayacaktır.
Şahsen ben olsaydım zararı olmayacağına göre sigortamı başlatırdım. Zira yarın ne olup neyin değişeceği meçhul ama önceden sigortalı olanın zararlı çıkma ihtimali sonradan olanın zararlı çıkma ihtimalinden daha az bence.
Bir kanun la herkesin emekliliği 7-8 sene öteye atıldı. Anayasa mahkemeside bunu iptal etmesi gerekirken iptal etmedi. sadece yasa kademeli olarak esnetildi. Benim için bu süre 4 yaş arttı. Yarın 4 yaş geriye çekileceğinin bir garantisi yok. Emeklilik şu an size uzak görünsede. Şimdiden sigortanızı başlatın.
Bunun Malülük durumunda faydası vardır. Tazminat almada faydası vardır. İlerde özürlü duruma düşerseniz erken emekli olmada size faydası vardır.
Tek zararı yoktur. :)
Teşekkür ederim değerli yorumlarınız için. İleride faydalı olma ihtimaline karşın sigortalı olayım o zaman:)