İbraname ile İşçiyi Haklarından Mahrum Bırakmak Mümkün müdür?
Merhaba,
işverenim beni bir hafta sonra işten çıkaracak, daha öncesinde yazılı bir bildirim yapmadı, sözlü olarak 1 hafta önce gelirinin düştüğünü sebep göstererek işime son vereceğini söyledi, 5 yıldır bu iş yerinde çalışıyorum, maaşım asgariden gösteriliyor, asgari kısmı şirket adına banka hesabıma yatıyor. Geri kalan kısmın bir miktarı işveren tarafından yine banka hesabıma yatıyor diğer kısmıysa elden veriliyor.
İşten çıkartacağı zaman imzalatacağı ibranameyi de gördüm, benim istifa ettiğim yazıyor. Avukatla görüştüm, iş akdinin sona erdirildiğini yazdırabiliyorsan yazdır yoksa çokta önemli değil, biz kanıtlamak zorunda kalacağız, onu da kanıtlarız. "Bakın işte işten çıkarıldıktan sonra işyerini taşıdı faliyet göstermiyor" diye belirtiriz dedi. Fakat benim pek aklıma yatmadı, bunu kanıtlama ihtimalim var mı?
- İş yerinde tek çalışanım, iş yerinden yada etraftaki esnaftan gösterebilecek bir şahidim yok
- İşveren beni çıkarttıktan sonra ofisi kirada bulunduğu yerden taşıyacak ama faliyet gösterirmi başka yerde bilmiyorum.
Bana imazlatacağı ibraname aşağıdadır. Yardımlarınızı rica ediyorum
http://i.imgur.com/DfKybS8.jpg
Cevap: İbraname ile İşçiyi Haklarından Mahrum Bırakmak Mümkün müdür?
akıl var mantık var sen bunu imzalarsan hiçbirşey alamazsın , ama eger alacaklarını verirse yani helalleşirseniz alacak verecek meselesini hallederseniz imzalayabilirsin.
Yani şu durumda avukat beni yanıltıyor? Bu belgeyi imzalamadanda işverenin bana ödeme yapacağını zannetmiyorum. Peki bu belgeden sonra sgk primleri için dava açabilir miyim? çünkü ücretle alakalı birşey yazmıyor.
Önce patron sizi işten çıkaracağına dair bir bildirim vermesi lazım. Bunu vermesini söyleyin. "İşsizlik maaşı için bu gerekliymiş" diyebilirsiniz örneğin. "Fesih bildirimi" denir buna. Belki anlaşarak bu bildirimi eski tarihli olarak imzalayabilirsiniz. Yani imzaladığınız değil, size bildirildiği tarihi.
Bunu aldıktan sonra ise, patron size tüm alacaklarınızı ödedikten sonra o belgeyi imzalamanızda bir beis olmadığını düşünüyorum. Tabii "Sen bunu imzala, ondan sonra vereceğiz" değil. Parayı cebinize koyduktan / bankaya yattıktan sonra imzalayacağınız bir belge bu. Üzerinde "bu parayı alacağım, bana verecekler, bankaya yatacak" falan yazmıyor. A-L-D-I-M yazıyor.
bu durumlarda önce para yatırılır sonra imzalanır
Anlaşılan başka bir avukat bulmam gerek, görüştüğüm avukat sgk primi için dava açarız nasılsa tazminat davasından birşey elde edemezsin alabildiğini al imzala modundaydı. Halbuki sizin gibi imzalarsan işsizlik maaşı alamazsın diyebilirdi.
Yanıtlar için teşekkürler
Alıntı:
cabbara rumuzlu üyeden alıntı
Anlaşılan başka bir avukat bulmam gerek, görüştüğüm avukat sgk primi için dava açarız nasılsa tazminat davasından birşey elde edemezsin alabildiğini al imzala modundaydı. Halbuki sizin gibi imzalarsan işsizlik maaşı alamazsın diyebilirdi.
Yanıtlar için teşekkürler
Ancak şunu unutmayın:
Avukatınız olayı bizden iyi biliyor ve o bir avukat. Ben ise değilim.
aynen kendin istifa edersen işsizlik maaşı alamazsın onlar çıkartırsa alabilirsin ve ciddi para yapar 10 ay alsan en az 500 den 5000 tl yapar az para değil.