Ev Sahibi daha yüksek fiyata kiraya vermek istediği için Evden Cikartabilir mi?
Merhaba,
Bu ayin 15` inde kira kontratimiz sonra eriyor. Gecen sene yeni evlendigim icin kiraladim evi.
Ev sahibi kira bedelinin dusuk oldugunu soylerek `kira sozlesmesinde (yillik kira artisinin ' %10' ) yazdigi' halde yaklasik %30` a denk gelen bir kira artisi talebinde bulundu. Bu kira artisini gerceklestirmemem halinde de evi bosaltmami istedi.
Not: Bu zamana kadar Evi bosaltmam icin Herhangi bir yazili bildiriminde bulunmadi...
Istedigi %30 kira artisini gerceklestirmemem, sozlesmede gecen %10 kira artisini gerceklestirmem halinde de evi bosaltmam gerekir mi?
Bu durumda yasal haklarim nelerdir? Bu sartlar da evi tahliye etmem gerekir mi?
Kira kontrat suresi bu ayin 15`inde bittiyor. Ev sahibi Kontrati yenilemek icin gelmezse, kira kontrati ayni sartlarda otomatik 1 yil daha uzar mi?
Tesekkur Ederim.
Cevap: Ev Sahibi daha yüksek fiyata kiraya vermek istediği için Evden Cikartabilir mi?
Kontratta yazan geçerli. Siz 13. kirayı %10 zamlı ödeyeceksiniz. Bir sonraki yıl %10 zam belirlendiğine göre uzar demek ki. Eğer sona erecekse neden sonraki senenin zam oranı belirlensin ki?
Bence kontratı okuyun, orada zaten uzama olayı vardır.
Kontrat dışında tahliye taahhütnamesi v.b. gibi bir şeyler vermediniz sanıyorum.
Cevap: Ev Sahibi daha yüksek fiyata kiraya vermek istediği için Evden Cikartabilir mi?
Sözleşmede ne yazdığınızın önemi yok. Ağustos ayı kira artış oranı % 6,42 dir. En fazla bu oranda artış yapabilir. Kontratınız 3 gün sonra sona eriyor ve size hala bir ihtar gelmemiş ve sözleşmeniz kendiliğinden uzamıştır.
Ilgi ve cevaplariniz icin tesekkur ederim. Evet, kontrat disinda, tahliye taahhütnamesi v.b bir seyler vermedim.
Bu ayin 15`inde kira gunu ayni zamanda, bu ay`in 15`in de mi zamli kira odemesi yapmaya baslamam gerekiyor? Dogru mu anladim.
Zam artisini %10 mu yoksa ceceli341` in dedigi gibi %6,42 mi yapmaliyim sizce?
Tesekkur Ederim.
Kirayı peşin veriyorsanız. Bu ayın 15 inde vereceğiniz kira 15/8-15/9 arasının kirası olacaktır. Durdukça ödeme sistem ile ödüyorsanız. 15/8 sözleşmedeki en son kira bedeli olur. Buna göre zam yapıp yapmayacağınızı hesaplayın.
Bu konuda yasa açık konut kiralarında en fazla tefe-tüfe oranında artış yapılabilir. Bu oran TÜİK tarafından her ay yayınlanır. Sözleşmede yazılan artış oranlarının bir önemi yok artık.
Sozlesme imzaladigimiz 15.08.14 tarihinde ilk kirayi pesin vermistim. Bu ay `15/8` demek ki ilk zamli kirayi odemeye baslamam gerekiyor.
2. verdiginiz tefe-tufe artisi bilgiside cok faydali oldu. Insanin haklarini bilmesi cok fayda sagliyor. Bu kapsamda da verdiginiz bilgiler icin tekrar tesekkur ederim.
`Bu kadar acgozlu ve bu sekilde ucuz planlarin icinde olmamali. Insanlar nasil (yasiyorlarsa (sonunda`ona`)) donusuyorlar`.
Iyi gunler.