Merhaba,
Bir firmada işe başladım, benimle birlikte aynı anda birkaç kişi daha işe alındı. Oluşan güven ortamı, işverenin sözleşmeyi okuması nedeniyle ve diğerlerinin de imzalamış olması nedeniyle büyük bir hata yaparak iş akdini okumadan ve nüshasını almadan imzalamış bulundum.
İş akdinde deneme süresinden bahsediliyor. Sözleşmede ihbar tazminatı da mevcut. İşte bir ay süreyle çalıştıktan sonra kişisel sebeplerle ve işletmeye dayalı bazı sebeplerle işten ayrılmak istedim. Sözleşme nüshasını istediğimde işletme tarafından daima ertelendim ve nüsha bir türlü elime verilmedi. Deneme sürem içerisinde olduğum için çalışma bakanlığına sorduğumda bir belge vs. vermem gerekmediğini, 3 gün gitmediğim takdirde sözleşmenin fesih olunacağı söylediler.
Yine de ihbar çekebileceğimi, iki tarafa da bir hak doğmayacağını yani işletmenin ihbar tazminatı talep edemeyeceğini belirttiler.
Buna dayanarak istifa ihbarımı verdim ve çıkış kağıdımı istedim. İşletme bordro hazırladıktan sonra onları imzalayıp, çıkışımı alacağımı söyledi. Fakat bu işlemler yüzünden ben şuanda yeni bir işe veya iş arayışına giremiyorum. İşletmenin bordroyu imzalamamı istemesindeki amaç ne? Verdiğim ihbarda deneme süresi içerisinde ayrıldığımı ve bunun hangi iş hukunun hangi maddesine dayandığını belirttim. Herhangi bir hak talep etmediğimi, tüm haklarımı aldığımı da belirttim.
Nasıl bir yol izlemeliyim? İşletmenin amacı beni oyalamak gibi gözüküyor. Bunu kısa yoldan nasıl halledebilirim? İhbarname'yi noterden göndersem başka birşeye gerek kalır mı? 3 gün gitmediğim zaman sözleşme kesin fesih olur mu ve işletmenin bu durumlarda ihbar tazminatına hakkı var mıdır?