Cevap: Tasarım Hırsızlıgı
Bir yazılımcı olarak bu zamana kadar benimde yaptığım bir çok çalışma, yazdığım yüzlerce makale oldu ve bu tarz durumların araştırmasını yaptım. Bu araştırmalarım neticesinde sahibi olduğum bilgileri aktarmaya çalışayım.
Öncelikle sizin çalışmalarınız telif hakkı grubuna giriyor. Telif hakkına sahip olmak için ise yaptığınız her bir eseri gidip de tescillendirmeniz gerekmiyor. Bu eserin üreticisi yada sahibi olduğunuzu ispatlamanız yeterli.
Turkcell, sitesinin tasarımını kopyalayan bir siteye dava açmış ve site hemen tasarımı değiştirmişti. Eserlerinizi çaldığını iddia ettiğiniz kişi için herhangi bir cezai yaptırım olur mu bilmiyorum. Bunun için söz konusu kişiyle bir iş sözleşmesi yapmış olmanız, bu sözleşmede kişinin iş yerinde yaptığı yada yapılan her işin iş yerine ait olduğunu belirtmeniz, kişininde bunu sözleşmede "okudum, anladım, onaylıyorum" şeklinde belirtmesi gerektiğini biliyorum. Zira çalıştığım bazı şirketler böyle yapıyordu.
Fakat her halükarda eserlerin size ait olduğunu ispatlamanız durumunda hem söz konusu kişinin hemde iş yaptığı kişilerin eserlerinizi kullanmasına engel olabilirsiniz. Sadece bu bile söz konusu kişiyi ziyadesiyle sıkıntıya sokacak iken, bunun yanı sıra maddi ve manevi tazminat davası açabilirsiniz diye biliyorum.
Bundan sonra işe aldığınız çalışanlarınız için de bu tarz durumların tekrar yaşanmaması için sözleşme yapmanızda fayda görüyorum.