Fazla mesai ve kidem tazminati
Merhaba,
Ben bir sirkette 20 aydir calisiyordum. Departmanimiz kapatildigi icin isten cikartildik ve tazminat alicaz. Aralik 2013 den beri asgari ucretten fazla bir maas aliyordum ve tum maasim bankaya yatiyordu. Ancak is yeri benim sigortami asgari ucret + fazla mesai olarak oduyormus ve ben gercekten ayda 48 saat fazla mesai yapiyordum. 2013 araliktan beri ve bunu kabul ettigime dair de herhangi bir kagit imzalamadim ama fazla maasim yattigi icin fazla mesai olarak da gosteriliyor. Yaklasik 18 ay fazla mesai yaparak calistim ve hic mesai yapmadigim ay olmadi.
Kidem tazminatina fazla mesai ucreti yansimiyormus ama duzenli olarak fazla mesai yapiyorsa yansitmak zorundalarmis diye duydum. Ben simdi kidem tazminatimi ve issizlik odenegimi asgari ucret uzerinden mi alirim? Eger bankaya yatan ucret uzerinden almazsam ne yapmam gerekir.
İlginize simdiden tesekkur ederim..
Cevap: Fazla mesai ve kidem tazminati
Bordrolarınızı imzalıyormuydunuz?
Evet. İmzaladik.. Ancak sgk sorgulamada brut ucret aldigim maas uzerinden gorunuyor e devlette.
Orada mesai dahil brüt ücret görünür Bordro da maaşınızı ve mesainizi göstermek için verilir. Onları da imzaladıysanız bir ihtimal emsal gibi bir şeylerden gidilebilir ki, bu da meslediğinizin / orada yaptığınız işin ne olduğuna bağlı.
Bir avmde sinemada personel sefiydim.
Bordrolarda, o maaşı asgari ücret artı 48 saat fazla mesai karşılığı aldığınızı imza ettiniz. Bu yüzden işiniz zor. Ancak bir avukat yardımı ile şansınız olabilir.
Düzenli olarak yapılan fazla çalışmanın ücretlerinin de kıdem tazminatı hesabında dikkate alınması gibi bir durum yok.