İşsizlik Ödeneği ve 120 gün kuralı hk.
Merhaba,
01.07.2015 tarihi itibariyle işveren tarafından tazminatım ödenerek iş akdim fesih edildi. Nisan ayında 1 günlük devamsızlık olarak bildirilmiş eksik prim ödemem mevcut. İşsizlik ödeneğine başvuru yaptığımda sistemde son 120 günde 119 günlük prim ödemesi gözüktüğü için ödeneği hak edemeyeceğimi öğrendim. Belirtilen 1 gün için şirketim SGK'ya yaptığı bilgilendirmede "Devamsız" olarak göstermiş. "Devamsız" ibaresinin yerine "Ücretsiz İzin" ibaresiyle tekrar değiştirilmesi sonucu bu ödeneği hak edebileceğimi 2 farklı İŞKUR şubesinden söylediler. Fakat işveren tarafından yapılacak değişikliğin yasal bir yaptırımı olabileceğini, şüpheli hareket kapsamında SGK kara listesine alınabileceklerini söylediler. Bu sebeple ilgili değişikliği yapmaya yanaşmamaktadırlar.
Bu durumda;
1 günlük eksiği herhangi bir şekilde kendim dışarıdan ödeme şekliyle kapatabilir miyim?
İşveren bu değişikliği yaptığı taktirde herhangi bir cezai yaptırıma maruz kalır mı?
Dip not : Devamsızlığım amcamın vefatı ve cenaze işlemleri sebebiyle olduğu için vardiya yetkilisine bildirimde bulunmuş olmama rağmen birinci dereceden yakın olmaması sebebiyle "Vefat İzni" olarak nitelendiremeyeceklerini söylemişlerdi.
Konuyla ilgili yardımınızı rica ederim. Şimdiden teşekkürler.
Cevap: İşsizlik Ödeneği ve 120 gün kuralı hk.
Malesef o 1 gunu sizin ödeme şansınız yok.
O gune ait duzeltme yapabilir isvereniniz, ornegin ucretsiz izin olarak bildirilebilir. Ancak aradan gecen surenin uzunlugu nedeniyle bu islem sonucu isvereninize ciddi para cezalari uygulanabilir.