İstifa etsem tazminat alabilir miyim?
Merhaba. 4 yıldır bir kırtasiye şirketinde satış temsilcisi ve pazarlamacı olarak çalışıyorum. 6 ay önce şirket el değiştirdi. O süreçte bir şoför arkadaşımızda işten ayrılmıştı. Ben işler aksamasın diye geçici olarak onun yerine şoförlük yapmaya başladım. Ancak daha sonra defalarca şoförlük yapmak istemediğimi söylememe rağmen 6 ay geçti ve hala şoför alınmadı. Bana da baş iş vermiyorlar. Üniversite mezunuyum. İşten ayrılacağımı söyledim tazminat vermeyiz dediler. İstifa edip dava açsam tazminatımı alabilir miyim sizce. Teşekkür ederim.
Cevap: İstifa etsem tazminat alabilir miyim?
İstifa ederseniz tazminat alamazsınız. Eğer haklı bir sebeple ve usulüne uygun olarak işi bırakırsanız kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. İşe girerken yapacağınız işe ait bir iş tanımı var mıydı? İş sözleşmenizde hangi görevde çalışıyor görünüyorsunuz?
Yasal olarak işçinin çalışma şartlarındaki esaslı değişiklikler Yazılı olmalı ve işçide bunu yazılı olarak kabül etmelidir. İşçinin sessiz kalması onun kabül ettiğini göstermez.
Fakat yargı kararlarında, işçinin davranış ve uygulamalarından esaslı değişikliği kabül ettiği anlaşılıyorsa esaslı değişikliği onayladığı kabül edilir demekte.
Eğer şöförlük işini yeni bir şöför bulana kadar kabül ettiğinizi isbat edebilecekseniz ve Sn Eker in bahsettiği gibi iş sözleşmenizde menfi bir hüküm yok ise dava açarak talep edebilirsiniz.
İşe başladığımda yapacağım işle ilgili yazılı herhangi bir görev tanımı yoktu. Mağaza personeli olarak çalıştım, kamu ihalelerine şirketi temsilen katıldım, kazandığımız ihalelerde sözleşme imzaladım.Evrak işleri banka işleri vb görevleri yürüttüm hep. Mesleğimin şoförlük olmadığını yazılı olarak değilde ancak şahitlerle ispatlayabilirim.
- - - Updated - - -
Ayrıca soförlük için gerekli SRC belgem de yok.
SRC Belgeniz olmadan araç kullanmak suçtur. Bu durumda aracı kullanmayabilirsiniz. İşverenin buna karşı tutumuna göre hareket edin.