-
Ders muafiyeti
İyi akşamlar. Bu yıl ahi evran üniversitesi ilköğretim matematik öğretmenliği bölümünü kazandım. 4 yıl öncede niğde üniversitesi matematik bölümünden mezun oldum. Ders içerikleri aynı olmasına rağmen ahi evran üniversitesi yönetmeliğinde "dersten muaf olabilmek için 5 yıl içinde o dersten başarılı olma şartı vardır" diye bir koşul var. Buda niğde üniversitesinden almış olduğum ilk üç yıl ki derslerden muaf olmamı engelliyor. Yüksek lisans yapmak istesem bu dersler kabul görecekken lisans ta kabul edilmemesi bana adaletsizlik geldi. Ben bu yönetmeliği dava etmek istiyorum. Ne yapmamı önerirsiniz.
-
Cevap: Ders muafiyeti
Yönetmeliğin o hükmü YÖK'ün kararından geliyor. YÖK muafiyetler konusunda dersin alındığı dönemden sonra 5 yıl geçmemek şartı ile muafiyetin yapılıp yapılmamasına üniversitelerin karar vermesi yetkisi vermiştir.
Ayrıca 2547 sayılı Kanun intibaklar konusunda karar verme yetkisini Üniversitelere verdiğinden kanundan aldığı bir yetki ile yaptığı işlemin hukuka da aykırı olmadığını düşünüyorum.
Asıl 5 yıl şartını uygulamayan üniversiteler doğru bir uygulamaya yapmıyor bana göre.
O yüzden dava açmadan önce iyi bir düşünün ama illa masrafa girmek istiyorsanız muafiyet talep ettikten sonra kabul edilmeyen derslerinizle ilgili yazılı cevap isteyin ve o cevaba göre dava açma girişiminde bulunun.
Ayrıca biraz kişiselinize gireceğim ama formasyon eğitimi almak yerine neden baştan öğretmenlik okumayı tercih ettiniz ki? Formasyona vereceğiniz paradan daha fazlasını eğitim sırasında zaten harcayacaksınız ve normal eğitim süresinden daha kısa (1 dönem gibi) bir sürede formasyon eğitimini alanlar var.
-
Cevap: Ders muafiyeti
Teşekkürler hocam bilgilendirme için. Formasyon olayı na gelince lise mat mezun sayısı zaten olmuş 28000 kişi ve her yıl durmadan artıyor.Onların arasından sıyrılıp atanana kadar ünide prof olurum.