Merhaba sendikaya üye oldum 1 ay önce simdi işten cikarildim
Merhaba ben 25.07.2015 tarihinde işten çıkarıldım 1 ay önce sendikaya üye oldum ve 5 gün öncede tirnagim ceklidi rapor aldım 10 gün rapor bitiminden 4 günsonra beni beklentileri karşılamiyor diyerek işten çıkardılar.bende işten cikış kağıdıgını kabul etmeyerek imzalamadım noter yolu ile gönderilecek ne gibi haklarim var fazla çalışmalarım yatırlmadı ve hiçbir tutanagim yokken çıkardılar durduk yere
Cevap: Merhaba sendikaya üye oldum 1 ay önce simdi işten cikarildim
Ne zamandır çalışıyorsunuz işe iade şartları varmı?
Sendika üyeliğinizle kazandığınız farklı haklar yoksa ,
6 aydan kısa süren çalışma süreniz nedeniyle işe iade davası açma hakkınız yok malesef. Eğer ıspatlayabileceğinize inanıyorsanız, sendika üyeliğiniz nedeniyle işinize son verildiği iddiasıyla kötü niyet tazminatı talep edebilirsiniz.
İhbar süresine uyulmadı ise ihbar tazminatı talep edebilirsiniz.
Sendikanız ne diyor bu konuda peki?
Daha yeni üye olduğumuz için desteklemiyor ama bi yazı okudum dünden yargitayin kararı var 2/günlük işçiye sendikal tazminat diyedogrumu bu yanlismi birde elimde fazla çalışıp mesai alamadığı belgelerde var zorunludur mesaiye kalmak yazılı belgeler var bi ise yararmi
Sn Kırcalının yazdıklarına ilaveten fazla çalışma yapıp parasını alamadıysanız bunlarıda talep edebilirsiniz. İşe girerken sözleşmenizde yada size ayrıca imazaltılan bir belge ile mesai izni talep edilir. Bu yapılmışsa zaten işveren mesai yaptırabilir.
Açacağınız dava İhbar tazminatı, Kötü niyet tazminatı, ve fazla çalışma ücretleri için olabilir.
Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) geçen hafta 6356 sayılı Sendikalar Yasası'nın bazı maddelerinde verdiği iptal kararı tüm çalışanların yüzünü güldürdü. Bundan sonra 'sendikal faaliyet nedeniyle' işten atılan tüm işçiler, işe iade davası ya da sendikal tazminat davası açabilecekler. Böylece bir iş yerinde 3 günlük çalışan bile sendikal gerekçeyle işten atıldığında 16 maaş tazminat alabilecek.
bu kararın bana bi faydası olabilirmi
Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) geçen hafta 6356 sayılı Sendikalar Yasası'nın bazı maddelerinde verdiği iptal kararı tüm çalışanların yüzünü güldürdü. Bundan sonra 'sendikal faaliyet nedeniyle' işten atılan tüm işçiler, işe iade davası ya da sendikal tazminat davası açabilecekler. Böylece bir iş yerinde 3 günlük çalışan bile sendikal gerekçeyle işten atıldığında 16 maaş tazminat alabilecek.
bu kararın bana bi faydası olabilirmi