değer kaybı davası açılmalı mı?
91 model, 20 bin orjinal km de, bakım harici araca tornavida değmemiş kartal aracımıza birkaç gün önce durur vaziyette iken arkadan çarptılar, çarpmanın etkisiyele araç ileri savrulup öndeki araca çarpıp önden de hasar aldı, tutanak tuttuk sigortacılarla görüştük şimdi eksper bekliyoruz, bizim gül gibi sanayi görmemiş kartal aracımızda malum kazdan sonra değer kaybı olacak, aracımız orjinal el değmemiş diye sevinip duruyorduk, artık antika olmasına az kalmıştı :k bu durumda değer kaybı davası açsak işe yarar mı? bu tür davaların genelde yeni araçlara açıldığını ve kazanıldığını gördüm, acaba bizim araç eski diye takmazlar mı?
Cevap: değer kaybı davası açılmalı mı?
Altındaki aracın frene basar basmaz durmayacağını, ışıklara yaklaşırken yavaşlaması gerektiğini bilmeyen bir insanın araba kullanıp trafikte terör estirmesi ne kadar doğru? arabada o esnada 7 yaşında çocuk da vardı hayatında kaza görmemiş çocuk, arkadan çarpınca sağa sola savruldu ileri başını çarpmış, son birkaç gündür çocuğun da psikolojisi değişti arabaya binmek istemiyor desem yeri, arabadayken "ya çarparlarsa" gibi tavırlar içinde çocuk, olan tamamıyla bizim maddi manevi kaybımız, ben bu eğitimsiz sürücüye karşı hadi maddiyi geçtim, manevi tazminat davası açamaz mıyım?
Çocuk savruldu, arabaya binmek istemez gibiydi, sanki psikolojisi de değişti gibi yaklaşımları bizim tazminat hukukumuzda yeri yok.Anlaşılması için şu örneği sıklıkla veriyorum.
Bir kişinin bilerek ve isteyerek(yani taksirli/kaza gibi bir durum değil) saldırıp hastanelik eden kişilerin 2-3 bin TL tazminat ödediği sistemde kazara olmuş ve sonuç olarak ''etkilendi, üzüldü gibi'' sonuçlar doğurmuş bir olayın tazminatı bizim sistemimizde yok.
Aracınız için değer kaybı davası açabilirsiniz ancak aracın durumu göz önüne alındığında orijinal hali 10bin yaptırılmış hali 6-7 bin TL olan bir araç için aracın yaşı ve durumu sebebiyle mahkemenin vereceği karar da muallak olacağı için edilebilecek masraflar da göz önüne alınırsa(avukat, bilirkişi, harç vs.) çok mantıklı olur mu bilemiyorum.
tamam ozaman, adalet sistemimiz trafik canavarlarının yanındaysa, onlara hatalarının cezasını vermekten acizse4, artık bundan onra biz de işimizi kendimiz yaparız, bir dahaki bana çarpma olayında adama kendim dersini veririm bende, ne yapayım, adalet beni yine desteklemeyecek biliyorum ve adama saldırdığım için suçlu ben olacağım ama bana çarpan adam bundan sonra dayak yerim korkusuyla trafikte daha dikkatli araba kullanacak.
Karar sizin.Suça karışan bedelini öder.Ancak o zaman bu saldırı taksirli suç olmaz.Karşı taraf yaman çıkar sizi mi döver, siz mi onu döversiniz sonra mahkeme süreci nasıl işler olaya silah karışır mı bunları da düşünmek lazım.
Bazen bende özellikle yeni ehliyet almış yada almamış altında kendince yaptırdığı aslında hurda değerinden başka değeri olmayan araçlarla ortada bangır bangır gezen hem trafiği tehlikeye atan hem ses ve görüntü kirliliğine yol açan tiplere çok kuruluyorum ama 155'i aramak, yasalardan yana olmak daha mantıklı geliyor her zaman için.