Eşim evi terk etti ve gelmeyeceğini söyledi. Ne yapmalıyım
07.07.2015 tarihinde Eşim memleketine gitti. Gelmiyor babasında kalıyor. Elim kolum bağlı ne yapmam gerekiyor. Aile mahkemesine başvuru yapıp tebligat göndermen gerekiyor diye bir duyum aldım. İşin ehli tarafından ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız çok minnettar olurum.
Cevap: Eşim evi terk etti ve gelmeyeceğini söyledi. Ne yapmalıyım
Yokmu bir fikri olan bi avukata danışmak istesem 210 tl danışma ücreti istiyorlar o kadar da param yok çaresizim yarın adliyeye gidecem gitmeden bana bir akıl verecek birine ihtiyacım var lütfen yardım edin
Bahsettiğiniz şey Terk İhtarıdır. Eşinizi eve dönmesi, aksi taktirde terk sebebiyle boşanma davası açacağınız konusunda uyarmış olursunuz. Ancak MK'na göre ihtar çekilmesi için 4 aylık sürenin geçmesi gerekiyor. Bu ihtarda terk eden eşe eve dönmesi için iki ay süre tanınıyor, bu iki ayın sonunda eve dönmez ise terk sebebiyle boşanma davası açılabiliyor.
Terk ihtarı için Aile Mahkemesinde Değişik iş dosyası açılması gerekli, harca tabi değil ancak 145 TL gibi bir gider avansını peşin ödemeniz gerekiyor. Noterden ihtar çekerseniz de aşağı yukarı bu rakama denk gelecektir.
Terk – Madde 164 : ‘Eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hakim veya noter tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise terk edilen eş boşanma davası açabilir. Diğerini ortak konutu terketmeye zorlayan veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmesini engelleyen de terk etmiş sayılır. Davaya hakkı olan eşin istemi üzerine hakim veya noter, esası incelemeden yapacağı ihtarda terk eden eşe iki ay içinde ortak konuta dönmesi gerektiği ve dönmemesi halinde doğacak sonuçlar hakkında uyarıda bulunur. Bu ihtar gerektiğinde ilan yoluyla yapılır. Ancak, boşanma davası açmak için belirli sürenin dördüncü ayı bitmedikçe ihtar isteminde bulunulamaz ve ihtardan sonra iki ay geçmedikçe dava açılamaz.’
Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için o zaman benim aile mahkemesine başvuru yapmama şimdilik gerek yok mecburen dönmesini bekleyeceğim yada davayı açacam diyordu davayı açmasını tekrardan teşekkür ederim
Aklınıza takılan bir soru olursa sorun mutlaka. Benim size tavsiyem birkaç gün kendinizi dinleyin, boşanmak isteyip istemediğinize karar verin. Sonrasında kararınız boşanmak yönünde olursa fazla geç kalmadan davayı açmanızı tavsiye ederim. Zira boşanma davaları eşlerden birinin ikametinde açılabiliyor. Eşiniz ikametgahını memleketine aldırıp davayı orada açabilir. Bunu da göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim.