Instagram Üzerinden Silah Teşhiri
İyi günler.
Bugün instagramda dolaşırken okuldan birinin direksiyon üzerine glock 19c koyup fotoğrafını çekip instagramda teşhir ettiğini gördüm.
Bu şahsın kuvvetle muhtemel ki taşıma ruhsatı yok.
Silahı dışarı çıkarması bile yasakken, yine kuvvetle muhtemel şekilde meskun mahalde taşıyıp, fotoğrafını paylaşması suç değil midir?
Suç ise, ben vatandaşlık görevimi nasıl yerine getirebilirim? Savcılığa dilekçe mi vermem gerekiyor. Bilişim suçu kapsamına mı girer yoksa ateşli silahlarla ilgili hükümler mi söz konusu? (Affediniz, hukuk bilgim yok)
Cevap: Instagram Üzerinden Silah Teşhiri
Silah oyuncak veya faturalı kuru sıkı olabilir(ki böyle ise fotodan ayırmak tamamen imkansız).Resim montaj da olabilir.O yüzden şu haliyle harekete geçilebilecek bir şey yok.Ancak o fotoğrafı size yollayıp ''seni bununla mermi manya yaparım'' benzeri bir yazı(bu kadar rahatsız olduğunuza göre ihtimal dahilinde diye düşünüyorum) o zaman bu savcılığın ilgileneceği bir konu haline gelir.
Ohoo ben sana AK47, glock, uzi falan yollayım bir sürü. Kuzenin instagram dolu. Aynı şekilde o da arabanın koltuğunda, direksiyonda falan paylaşmış. Yeni moda sanırım. Resimle birşey ispat edilemez. Silahlar birebir replika oyuncak olabilir, havalı olabilir yada gerçek olabilir. Bir önemi yok. Ama tehdit ederse yada o silahlar isterse dandik plastikten olsun, tutar çekerse birine o zaman gerçek olup olmadığına bakılmaksızın (gerçekmiş gibi değerlendiriliyordu sanırım, hukukçular daha iyi bilir) suç olur.
Silahın kesinlikle gerçek olduğunu söyleyebilirim.
Vaziyet buysa, taşıma ruhsatı olmasa da milleti tehdit etmediği müddetçe silahı şehir içinde direksiyonda taşıyabilir mi yani?
Belki tam anlatamamışımdır durumunu.
Yanıtlar için teşekkürler.
Silah resmi paylaşmak, istediği yerde ruhsatsız silah taşıyabilir demek değil.Nasıl ki bundan daha zeki bir arkadaş çıkıp cinayet fotoğrafı paylaşınca istediğini öldürebilir anlamı çıkmıyorsa, bunda da o anlamı çıkaramazsın.
Bununla beraber silah teşhir etmek suç.Ama kastedilen topluluk içinde kovboy gibi gezilmesi durumu.Bu tarz eylemler bir 10 sene önce olamadığı için(milletin kendi reklamını yapabileceği kişisel sayfalar olmadığı için) yasada da geçiyor değil.Ama gene de silah teşhirine girebileceği mantıken ihtimal dahilinde.Suçun muhatabı olmamanıza rağmen gene de savcılığa dilekçe verilebilir.Bu arkadaş muhtemelen silah paylaşıp okulda da alttan alta ''beyler aklınızı alırım'' tarzı takılıyordur.Bu durumda belirtilirse savcı çağırıp güzelce konuşur.O da bir daha çiçek, böcek, ayıcık fotoğrafı paylaşımına geçebilir.
Sonuçta yapılan tam olarak kamu düzenini bozmuyor olsa da, kamu düzeni için rahatsızlık vericidir.