Öncelikle herkese merhaba biliyorsunuz bayramın son günü hem hafta tatili hemde bayram gününe denk geldi bu günlerde çalışanlar normal günde aldığı ücretin 3 katı mı yoksa 2 katını mı alacaklar ?
Printable View
Öncelikle herkese merhaba biliyorsunuz bayramın son günü hem hafta tatili hemde bayram gününe denk geldi bu günlerde çalışanlar normal günde aldığı ücretin 3 katı mı yoksa 2 katını mı alacaklar ?
Hafta tatili veya genel tatil günleri ücretleri , normalde çalışma olmamasına rağmen aylık ücret içinde ödenmektedir.
Bunun dışında hafta tatilinde veya genel tatil gününde çalışma yapılıyorsa, o kişi için +1 günlük daha ücret ödenmesi gerekir.
Bu hafta tatili veya genel tatil günü çalışması ile haftalık çalışma süresi aşılıyorsa, aşan kısım fazla çalışma ücreti olarak değerlendirilir.
fazla mesai ücreti olarak 2 katı mı yoksa 2+1 katı toplamda 3 katı şeklinde ödeme yapılması gerekir
Sadece bayram gününde , günlük normal çalışma saatleri içinde çalıştıysa, o çalışma karşılığında + 1 günlük daha ücret ödenmesi gerekir. yani 1 gün çalıştıysa + 1 günlük ücret, bayramda 2 gün çalıştıysa + 2günlük ücret , 3 bayram günü de çalıştıysa +3 günlük ücret daha ödenir, yani,
çalışılan her bayram günü için, bayram günü olmayan günden farklı bir ücret ödenmez.
Ancak o bayram günlerindeki çalışmalarla, haftalık 45 saati aşan çalışma olmuşsa, aşan kısım %50 arttırılmış olarak fazla çalışma ücreti olarak ödenir.
İşveren ile aranızda başka bir ücreti arttırıcı bir sözleşme yok ise çalışmadan 1 günlük, + çalışılırsa 1 günlük daha =2 günlük ücret ödenir.
4857 sayılı iş kanunu
Genel tatil ücreti
Madde 47 - Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü
olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak
çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.
Yüzde usulünün uygulandığı işyerlerinde işçilerin ulusal bayram ve genel tatil ücretleri işverence işçiye ödenir.
Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışma
Madde 44 - Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş
sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı
gereklidir.
Bu günlere ait ücretler 47 nci maddeye göre ödenir.
Saklı haklar
Madde 45 - Toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmelerine hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatillerde işçilere tanınan
haklara, ücretli izinlere ve yüzde usulü ile çalışan işçilerin bu Kanunla tanınan haklarına aykırı hükümler konulamaz.
Bu hususlarda işçilere daha elverişli hak ve menfaatler sağlayan kanun, toplu iş sözleşmesi, iş sözleşmesi veya
gelenekten doğan kazanılmış haklar saklıdır.
Merhaba ben özel bir hastanede hemşire olarak çalışıyorum . bayramda 1. Gün 24 saat 3. Gün 16 saat çalıştim. Resmi tatillerde tek ücret ödüyorlar. Çift mesai diye söylediğimizde de sigortaniZi yatiriyoruz dediler. Yanı ya sigortaniZi yada çift mesai diyor. Böyle bisey varmı resmi tatilde sigortami yatirmiyacakmi sonuçta ben orda çalışıyorum . benim günlük aldığım para 67 TL bayramda bu çalışmama bağlı 5 mesai yaptım yanı toplamda 670 TL almam lazım 335 TL veriyor . haksızlık degilmi
Bayramda çift mesai nasıl oluyor oo zaman.
Bu gibi tatil günlerinde ödenen ücret fazla çalışma ücreti değildir. Örneğin; 1 Mayıs günü gibi bir genel tatilde çalışmayan işçiye günlük ücreti 50 TL ise 50 TL ödenir; işçi o gün çalışırsa çalışılan gün için ayrıca 50 TL ödeme yapılır; dolayısıyla toplam 100 TL ücret ödenmiş olur.