Kira ödenmiş olmasına rağmen icra takibi
Tam 4 senedir aynı dairede kiracı olarak oturuyoruz.
Ev sahibi çok fazla sorunlu bir kişi olduğundan çok fazla problem yaşadık ve kira ödemeler dışında pek muhabbetimiz yoktu aynı apartmanda yaşıyorduk ve apartman kendisinin.
Kendisinin yoğun taleplerinden ve kira sözleşmesini yenilemek istememesinden dolayı fazla uğraşmak istemedik ve 1 ay önce başka bir adrese taşındık.
Kira bedeli ilk taşındaığımız günden itibaren 500-550-600-650 lira olarak değişti.Ve kiraları banka hesabına değil elden ödedik ve makbuz aldık.
Geçen ay taşınmamızın ardından bugün ev sahibinin son 6 aylık kirayı ödemediğimiz gerekçesiyle bizi icraya verdiğini öğrendik.
Tüm kiraları ödemiş olmamıza rağmen,kendi talebinden dolayı evden çıkmamıza rağmen en son 15 mayısa kadar oturduğumuz ev için haziran 15 e kadar olan tüm kiraları talep ediyor.
Problem şu : Biz tüm kiraları ödedik,fakat annem 4 senelik kiracı olmamızdan da kaynaklı ocaktan sonra kira karşılığı hiçbir makbuz almamış.
Ev sahibi de kiraları ödemediler diyerek bizi icraya vermiş.
Evet burda bizim bir hatamız var makbuz almamız gerekiyordu ama böyle bir şeyle karşılaşacağımız hiç aklımıza gelmedi.
70 yaşında hacı adamın kira ödemediler diyerek bizi icraya vermesi çok garip bir durum.
Ayrıca bildiğim kadarıyla 500 lira üstü kiraların bankaya yatması gerekiyormuş ve bundan ev sahibi sorumluymuş.
Bu konuda ne yapabiliriz? icraya itiraz etsek ev sahibi gidip daha açar mahkemede de yemin ederse biz bu kirayı yine de ödemek zorunda mıyız?
Ayrıca kendisi 4 daireden kiraları elden aldığı için yasal olarak bir ceza ödemek zorunda değil mi? Ve bu daireler için gelir vergisi verdiğini de düşünmüyorum stopaj bedellerini hiçbir daire için ödememiştir diye tahmin ediyorum.
Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum,nasıl bir yol izlemem gerekiyor?
Cevap: Kira ödenmiş olmasına rağmen icra takibi
kira bedel ödendiğini ispat etmekle yükümlü olan KİRACIDIR o yüzden ;
1-imzalı ödeme makbuzu almadığın her kirayı EV SAHİBİ İCRA TAKİBİ İLE TALEP EDERSE ödemekle mecbursunuz :( :(
BENDEN SİZE ÖNERİ ;
gidin ev sahibi ile sözlü olarak icra takibinden vazgeçmesi için konuşun eğer vazgeçmeyeceğini beyan ederse SİZDE icra takibini delil göstermek süretiyle MALİYEYE dilekçe ile KİRA BEYANI BULUNMADIĞI VE BANKA ÜZERİNDEN YAPMADIĞI İÇİN şikayet edeceğinizi beyan ederek ev sahibinizin ağır vergi cezaları alacağına atıfta bulunuz. BU sayede belkide ev sahibi cayarak icra takibinde vazgeçer.
DİP NOT : bir daha ödeme makbuzu almadan ödeme yapmayın ! Eğer ödeme makbuzu vermiyorsa bankadan ödeme yapın.
Ben böyle şeylere dikkat ederim sonucunun ne olacağını da biliyorum.
Annem de az çok biliyor aslında bu zamana kadar sürekli aldık.
Ama önemsemeyip bu duruma geleceğini tahmin bile etmediğinden umursamamış.
Bende şehir dışında yaşadığımdan almadığından haberim yoktu.
Evet anlaşmaya çalışıcaz artık bakalım.
Kendisinin 5 tane kiralık dairesi var ve hepsi 500 lira üzeri kirada uzun yıllardır hepsini de elden alıyor ve gelir vergisi ödemediğine de eminim.
O kararından vazgeçmezse bende tüm dairelerin kira ödemelerini elden aldığı için ve vergi ödemediği için şikayet edicem,hesaplarıma göre bizden alacağı paranın 3 katını ceza olarak ödemek durumunda kalacak.
3 katı + YASAL FAİZLE birlikte GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ödiyecek. (herhangi vergi indirimden veya İstisna Tutarları azalma hakkıda olmıyacak )
hukuken tek yol var menfi tespit davası ;
o davayı açarsanız delil olarak ev sahibine yemin teklif edilir. Yemin edemese davayı kazanırsın eğer yeminle birlikte kira ödemediğini beyan ederse kötü niyet tazminatı ödiyerek davayı kaybedersin
NOT:siz ev sahibi ile anlaşmaya çalısın.(en iyi yol bu bence )
rica etsem olayın gidişatını lütfen buraya yazınız.