Geciken ücret ödemesi üzerine tek taraflı fesih ve alacakların tahsili
Herkese merhaba,
Durumu çok ayrıntıya girmeden açıklamak ve bilgilerinize danışmak isterim.
Yurtdışında olan ana işverenim için Türkiye'de bulunan bir bordrolama şirketi üzerinden (yasal işverenim bu bordrolama şirketi) çalışmaktayım.
İki aylık bir maaş gecikmem var.
Yurtdışındaki şirket ile bordrolama şirketi arasındaki sözleşmeye göre maaş ödemeleri takip eden ayın 1-3 arası yapılacak, ve bana (çalışan) maaş ödemesi de paranın Türkiye'ye ulaşmasından sonra 2 iş günü içersinde ödenecek.
Buradaki bordrolama şirket ile benim aramda bir yazılı sözleşme mevcut değil; yani ilgili kanunlar geçerli sadece.
Sorularım:
1. İş akdimi haklı sebep ile derhal feshetmem için izlemem gereken yol nedir? Noterden ihtarname çekilmesi gibi sonuçlara ulaştım; fakat buna ait bir dilekçe örneği vb. bulamadım.
2. Alacaklarımı en hızlı şekilde tahsil etmemin yolu dava açmak mıdır? Bu konuya ilişkin davalar çok uzun mu sürmektedir? Sonuçta amacım alacağımı en hızlı şekilde almaktır.
3. Bordrolama şirketi yabancı işverenden ücret ödenmeden maaş ödemesi yapamayacağını söyleme hakkına sahip midir? Bu onun için haklı sebep oluşturur mu? Sonuç olarak aslen görevi pasif bir roldür; maaşın çalışana yasal yollar ile ulaştırılması ve gerekli yasal ödemelerin yapılması.
Herkese iyilikler dilerim.
Cevap: Geciken ücret ödemesi üzerine tek taraflı fesih ve alacakların tahsili
Bordorlama şirketi dediğiniz şirket , sizin işvereniniz. Yani ücret alacaklarınız konusundaki tek muhatabınız.
Ücret alacağınız devam etmekte iken noterden ;
ücretlerinizin tam ve zamanında ödenmemesi nedeniyle sözleşmenizi feshettiğinizi, ücret alacaklarınızın x gün içinde ödenmemesi durumunda hukuki yollara başvuracağınızı bildiren bir ihbar göndererek sözleşmenizi derhal feshedebilirsiniz. Notere gittiğinizde ihbarınızın içeriğini söylediğinizde yardımcı olacaklardır.
Alacaklarınızı alabilmenin en hızlı yolu işverenle anlaşmaktır. İş mahkemeye kaldığında , mahkemelerin yoğunluğuna göre dava süresi 1-3 yıl arasında değişebilmektedir.
İşvereniniz ( sizin bordro şirketi dediğiniz, hiç bir fonksiyonu olmadığını sandığınız şirket) ücret ödemenizden sorumlu tek noktadır. Çalışmanız karşılığında ücretinizi ödemekle sorumludur, alacaklarını alamamış olması bu sorumluluktan kurtarmaz.
Cevap: Geciken ücret ödemesi üzerine tek taraflı fesih ve alacakların tahsili
Cevabınız için teşekkür ederim. Gayet açıklayıcı oldu.
Saygılar.