kpss sınavında rehin kalma
ankara hacettepe üniversitesinde girdiğim kpss sınavında sınıfta 30 kişi vardı kurallar gereği saat 16.00 dan önce sınavdan çıkış yapılmıyor ben dahil 29 kişi sınavı bitirip çıkmaya hazırlanırken 1 kişi sınavını bitirmemişti salondaki gözetmenler 30 kişilik sınıfda sınavımın bitmesine rağmen beni seçtiler o bir kişinin yanlız kalması yasak olduğu için. bende itiraz ettim neden 29 kişinin içinden beni seçtiniz benim sınavımda bitti başka birini neden seçmediniz dedim sizi seçmek zorunda kaldım cevabını aldım. sınıfdaki diğer kişiler geçmiş olsun kardeş diyerek bana gülerek çıktılar. ben ise sınavımın bitmesine rağmen tanımadığım o bir kişinin sınavının bitmesini bekledim ramazan gününde oruçlu halimle 40 dakika rehin kaldım...
eve geldiğimde ösym nin yönetmenliğini okuduğumda aynen şöyle yazıyor.. ben bu durumda tazminat davası açabilirmiyim ve kazanma şansım varmı?
----Yönetmenlik 30.maddesi) Sınav sonuna doğru bir (1) aday tek başına sınav salonunda kalabilir ve sınav süresinin sonuna kadar sınavına devam edebilir. Salonda tek bir adayın sınavına devam etmesini sağlamak amacıyla, sınavını bitirmiş ve çıkış süresi bakımından salondan çıkma hakkı bulunan ikinci bir adayı salonda tutmayınız. ---
Cevap: kpss sınavında rehin kalma
Bu durum neticesinde yaşadığınız maddi ve manevi zarar kadar tazminat talep edilebilir.Maddi zarar varsa maddi zararı belgelemeli(o 40 dakikanın size kaybettirdiği maddi kayıp), manevi zarar varsa manevi zarar belgelenmeli(doktor raporları, şahitler, belgelerle).
Yani size yapılan yanlış uygulamanın bizim hukuk ve tazminat hukukumuzda maalesef yeri yok.
Ha olay şu şekilde olsa idi, siz ısrarla çıkmak isteseydiniz ve sizi orada tutmak için kitleyip cebir kullansalardı(örnek olarak) o zaman ispatı halinde karşı taraf için ceza davaları söz konusu olabilirdi.
Yapılan uygulamada haksızlık var ve yanlış ama bu duruma dair elinizde bir tutanakta yok.Şu saatten sonra zaten bir dava söz konusu olsa(ki şua an söz konusu değil), 2 ay sonraki davada ne olayı hatırlayan, ne sizi hatırlayan, ne bir şahit, ne bunları söylediğini kabul eden bir görevli bulabilirsiniz.
Beni de geçen gün aracımın önüne parkeden bir şöför yarım saat bekletti.Bunlar hayatın içinde olan şeyler.Haksızlık mı haksızlık, hukukta karşılığı var mı yok.