Cevap: Kiracı evden çıkmıyor
Evi satın aldıktan sonra Kiracıya 1 ay içinde, en az 6 ay süre veren bir ihtarname çekmelisiniz. 11 Haziran'da evi aldığınıza göre, 11 Temmuz'dan önce bu ihtarnameyi göndermelisiniz.
Örneğin 10 Temmuz'da gönderirseniz, 15 Ocak'ta boşaltmasını isteyebilirsiniz.
Sizin ev sahibi ile yaptığınız "evi boş olarak teslim edeceğim" sözleşmesinden kiracının haberi olmadığına göre onu bağlamaz.
Benzer bir olay başımdan geçti hemen anlatayım. Eğer gerçekten ihtiyacınız varsa ve 11haziranda ihtiyacınızın olduğunu ve tahliye etmesi gerektiğine dair ihtarname çektiyseniz ve 30 haziranda sözlesme süresi dolduysa 11 temmuza kadar dava açıp derhal boşaltmasını isteyebilirsiniz.6 ay beklemenize gerek yok.Ayrıca zaten ödemeleride geciktirmiş kesin çıkarırlar ancak işin kötü tarafı tahliye davası 6-12 ay arası sürebilir. Taşınma masraflarını geri alabilirmisiniz bilmiyorum ancak minimum sizin 2500tl den fazla bir avukat ücreti vs. masrafınız olucak bunu ödemek zorundasınız. Yani sizin yerinizde olsam verirdim kiracıya 2000tl çık git derdim ugrasmazdım dava ile vs. direk evime taşınırdım. Ancak depozitoyu sakın vermeyin gidin ciddi bir şekilde bir daha konusun 2500tl yi indirmeye çalışın gel notere gidelim sözlesme yapalım "evi boşalttığın an 1500tl nakit para + depozitonuda kesmeden vericem" diye vs. daha sonra gene kabul etmezse zaman kaybetmeden bir avukata gidip 11temmuza kadar tahliye davanızı açın depozito ücretinden de avukat ücretini vs. çıkarırsınız gene:ok
Ayrıca banka hesap bilgilerinizi ihtarnamede belirttiniz mi? Yoksa sözlümü belirttiniz? Belirtmediyseniz ikinci bir ihtarname daha çekin şu numaralı ihtarnamede belirttiğim gibi sözlesme bitimi olan 30 haziranda konutu boşaltmanız gerekiyordu ancak hala boşaltmadınız.Bundan dolayı tahliye davası açılacağını bildirmek isterim ve dava süresi boyunca şu kadar kira bedelinin aşağıda belirtilen hesap numarasına gönderiniz. Kiranın talep edilmesi ve “kira parası” adı altında alınmış olması, taraflar arasındaki kira sözleşmesinin yenilendiği anlamına gelmemektedir. diye bir ihtarname daha çekebilirsiniz.
Alıntı:
Şenol Eker rumuzlu üyeden alıntı
Evi satın aldıktan sonra Kiracıya 1 ay içinde, en az 6 ay süre veren bir ihtarname çekmelisiniz. 11 Haziran'da evi aldığınıza göre, 11 Temmuz'dan önce bu ihtarnameyi göndermelisiniz.
Örneğin 10 Temmuz'da gönderirseniz, 15 Ocak'ta boşaltmasını isteyebilirsiniz.
Sizin ev sahibi ile yaptığınız "evi boş olarak teslim edeceğim" sözleşmesinden kiracının haberi olmadığına göre onu bağlamaz.
Cevap için teşekkürler.
Tapuyu aldığım gün 11 haziranda noterden ihtarname çektim ve konutu ikamet adresim olarak kullanacağımı belirterek kontrat bitimi sonunda (1 temmuz) evi teslim etmesini talep ettim.
Kiracı evi satışa çıktığını 6 ay öncesinden biliyor. Tabi eski mal sahibi bunu yazılı olarak iletmemiş. Ve sms olarak bana attığı mesajda depozitom bugün hesabıma iade edilirse cumartesi günü (4 temmuz) evi teslim edeceğini söylemiş. Bunu avantajıma kullanmak için depozitosunu banka aracılığı ile yolladım.
Alıntı:
borumu rumuzlu üyeden alıntı
Benzer bir olay başımdan geçti hemen anlatayım. Eğer gerçekten ihtiyacınız varsa ve 11haziranda ihtiyacınızın olduğunu ve tahliye etmesi gerektiğine dair ihtarname çektiyseniz ve 30 haziranda sözlesme süresi dolduysa 11 temmuza kadar dava açıp derhal boşaltmasını isteyebilirsiniz.6 ay beklemenize gerek yok.Ayrıca zaten ödemeleride geciktirmiş kesin çıkarırlar ancak işin kötü tarafı tahliye davası 6-12 ay arası sürebilir. Taşınma masraflarını geri alabilirmisiniz bilmiyorum ancak minimum sizin 2500tl den fazla bir avukat ücreti vs. masrafınız olucak bunu ödemek zorundasınız. Yani sizin yerinizde olsam verirdim kiracıya 2000tl çık git derdim ugrasmazdım dava ile vs. direk evime taşınırdım. Ancak depozitoyu sakın vermeyin gidin ciddi bir şekilde bir daha konusun 2500tl yi indirmeye çalışın gel notere gidelim sözlesme yapalım "evi boşalttığın an 1500tl nakit para + depozitonuda kesmeden vericem" diye vs. daha sonra gene kabul etmezse zaman kaybetmeden bir avukata gidip 11temmuza kadar tahliye davanızı açın depozito ücretinden de avukat ücretini vs. çıkarırsınız gene:ok
Ayrıca banka hesap bilgilerinizi ihtarnamede belirttiniz mi? Yoksa sözlümü belirttiniz? Belirtmediyseniz ikinci bir ihtarname daha çekin şu numaralı ihtarnamede belirttiğim gibi sözlesme bitimi olan 30 haziranda konutu boşaltmanız gerekiyordu ancak hala boşaltmadınız.Bundan dolayı tahliye davası açılacağını bildirmek isterim ve dava süresi boyunca şu kadar kira bedelinin aşağıda belirtilen hesap numarasına gönderiniz. Kiranın talep edilmesi ve “kira parası” adı altında alınmış olması, taraflar arasındaki kira sözleşmesinin yenilendiği anlamına gelmemektedir. diye bir ihtarname daha çekebilirsiniz.
Bu saatten sonra o kiracıya 5 kuruş para vermem. Gerekirse mahkemede koştururum. 11 Haziran tarihinde ihtarnameyi çektim.
İlk ihtarname tahliye talebi olduğu için banka bilgisi belirtilmedi. Şayet yarın evi teslim etmezse pazartesi günü kira talebi için ikinci ihtarnameyi yollayacağım. Eski mal sahibi kira bedelini çok düşük tutmuş. Kontrat bittiğinden dolayı o bölgedeki kira emsallerine göre rakam belirlemeyi düşünüyorum.
Yine pazartesi günü evin elektriğini-suyunu-doğalgazını da kesmeyi planlıyorum.
Alıntı:
Agorafabia rumuzlu üyeden alıntı
Cevap için teşekkürler.
Tapuyu aldığım gün 11 haziranda noterden ihtarname çektim ve konutu ikamet adresim olarak kullanacağımı belirterek kontrat bitimi sonunda (1 temmuz) evi teslim etmesini talep ettim.
Kiracı evi satışa çıktığını 6 ay öncesinden biliyor. Tabi eski mal sahibi bunu yazılı olarak iletmemiş. Ve sms olarak bana attığı mesajda depozitom bugün hesabıma iade edilirse cumartesi günü (4 temmuz) evi teslim edeceğini söylemiş. Bunu avantajıma kullanmak için depozitosunu banka aracılığı ile yolladım.
Bu saatten sonra o kiracıya 5 kuruş para vermem. Gerekirse mahkemede koştururum. 11 Haziran tarihinde ihtarnameyi çektim.
İlk ihtarname tahliye talebi olduğu için banka bilgisi belirtilmedi. Şayet yarın evi teslim etmezse pazartesi günü kira talebi için ikinci ihtarnameyi yollayacağım. Eski mal sahibi kira bedelini çok düşük tutmuş. Kontrat bittiğinden dolayı o bölgedeki kira emsallerine göre rakam belirlemeyi düşünüyorum.
Yine pazartesi günü evin elektriğini-suyunu-doğalgazını da kesmeyi planlıyorum.
Evin satılacak olmasının bildirilmesi veya bildirilmemesinin bir önemi yok kiracıya, sonuçta evin satışı otomatik olarak derhal tahliyeyi gerektirmiyor ne yazık ki.
Yolu, çektiğiniz ihtardan sonra 6 ay içinde veya kira kontratı bitiminde ihtiyaçtan tahliye davası açabilirsiniz ihtarı çektiyseniz. Açacağınız dava süreci gene ortalama en az 6 ay olacaktır.
Hatta en önemlisi dediğiniz , sizinle yapılmış bir kontratı olması da gerekmiyor, eski ev sahibi ile olan kontratı aynı şartlarla yeni bir kira dönemi için yenilenir.
Kirayı şu kadar yapmayı düşünüyorum düşüncenizin de bir önemi yok, kiracınız yasal oranın üzerinde bir zam yapmak zorunda değil. Kira bedeli belirlenmesi için de dava açmanız gerekir.
Taşınma- ilave kira vs yaptığınız masraflarınızı da alamazsınız.
Abonelikleri kapatma konusunda da , bence hata edersiniz, elindeki eski kontrat ve ikamet belgesi + gönderdiğiniz ihtarla birlikte , halen konutta oturmakta olduğunu , tahliye etmediğini ıspatlayıp abonelikleri tekrar açtırabilir.
Bence evi teslim almadan depozitoyu ödeyerek hata yapmışsınız. Ayrıca Kırcalı beyin dediği gibide kafanıza göre kira belirliyemiyorsunuz. Önceki kira 500tl ise üfe oranında artış veya üfe+tüfe/2 oranında artış talep edebilirsiniz. Yani 500tl için konusuyorum 550tl den fazla bir ücret talep edemezsiniz. Kira tespit davası açarım derseniz 2500tl yi gene gözünüzden çıkarmanız lazım ve sözlesme 30haziranda bittiği için açsanızda,kiiracı 2016 ın temmuzunda dava sonucunda belirlenen kirayı ödemekle yükümlü olacaktır zaten siz tahliye davasıyla o kişiyi o zamana kadar çıkarırsınız. Bence anlaşma yoluna gidin malesef haklısınız ama ülkemizdeki hukuk sistemi yüzünden herşey kiracıdan yana dava açsanız ayrı dert açmasanız ayrı dert. 2 kere Taşınma masrafı,perde-moblyalar uydu uymadı,avukat masrafı,kaybettiğiniz zaman,verdiğiniz zahmet vs. en az 10bintl masrafınız olur. Gidin sonkez tatlı dille konusun biraz para teklif edin çıkıp gitsin.En son tercihiniz dava olsun.
Selamlar herkese,
Kiracı cumartesi günü anahtarları komşuya bırakarak kaçarcasına gitmiş. Elektrik ve doğalgaz aboneliği kendi üzerine olduğundan dolayı abonelikleri kapattırmış. Su aboneliğini müteahhidin üzerinden devam ettirdiği için kapattırmayıp ufak bir borç bırakmış. Normalde bu borcu ödeme zorunluluğum yoktu ama bu süreçte müteahhit te yardımcı olduğu için ödeyip geçtim.
Elektriği kapattırmasına rağmen aboneliği üzerime almak istediğimde 20 TL'lik bir borç çıktı. Kiracının tahliye tarihi ile ilgili elimde her hangi bir belge olmadığı için (ihtarnameyi kabul etmiyorlar) tapu tarihini baz aldılar ve 11 hazirandan sonraki kullanım için 20 lira ödedim.
Sonuç olarak evime yerleştim.
Cevap veren herkese teşekkür ederim.
Hayırlı olsun. 50-100 liranın önemi olmadığını düşünüyorum. Kasti olsaydı daha fazla borç bırakabilirdi.