Çalıştırıldım ama sigortam yatmadı.
Merhaba,
Bir avukatın yanında Temmuz 2003 te çalıştım ve Aralık 2005’te ayrıldım. Benim kimliğimi alarak 3 tane hat çıkarmış. Eve gelen icra kağıtlarından farkına vardım. Ardından Savcılığa suç duyrusunda bulundum. Kendisi ifadeye giderek 2003 te işe başladığımı ve 2005 te yanından ayrıldığımı ifadesinde söylemiş.
Yanında çalıştığım süre içerisinde benim sigortamı yatırmadı ve tazminatımıda vermedi.
Herhangi bir zaman aşımı olurmu ?
İşçi mahkemesine dava açabilirmiyim ?
En azından sigortamın yatması için birşeyler yapabilirmiyim ?
Ayrıca bu tutanaktaki verilen ifade delil olurmu ?
Desteğinizi rica ederim.
İyi çalışmalar.
Cevap: Çalıştırıldım ama sigortam yatmadı.
SGK primlerinde zamanaşımı 5 yıl bildiğim kadarıyla, yani o döneme ait sigorta primlerinizi talep edemez SGK benim bildiğim kadarıyla.
Ancak hizmet tesbit davası açarak bahsettiğiniz ifadeyi delil göstererek SGK hizmet başlangıç tarihinizi o döneme aldırma şansınız olabilir diye düşünüyorum.
SGK prim borçlarında zamanaşımı 10 yıldır, ancak bu çalışanla ilgili bir durum değildir. İşveren bu primi ister yatırsın ister yatırmasın sigortalı çalışan sağlık ve emeklilik haklarından faydalanır. Bu olayın bir yönü. Keremli arkadaşımız ilk olarak SGK 'nın 170 numaralı hattını aramalı (görüşme esnasında işvereninin vergi no, tc. kimlik no vs. bilgilerini isteyebilirler) Görüşme sonucunda olayı incelemek üzere denetmen görevlendirilir. SGK denetmenleri yazdıkları raporlar ile geçmişe yönelik birkaç yılın tescilinin yapılmasını sağlayabiliyorlar ancak bu kaç senedir onu bilmiyorum. Denetmen raporu iş görmez ise işyerinin bulunduğu yer İş Mahkemesinde, hizmet tespit davası açılması gerekli. Dava aşamasında sizin o işyerinde çalıştığınızı ispatlayan her türlü delili kullanabilirsiniz diye düşünüyorum. Buna şahit ifadesi ve elbette savcılıktaki tutanakta dahil. Davayı kazandığınızda size iddia ettiğiniz yıllar için prim gün sayısı ve işvereninize geçmişe yönelik prim, gecikme zammı, idari para cezası ve dava masrafları eklenecek.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
SGK primlerinde zamanaşımı 5 yıl bildiğim kadarıyla, yani o döneme ait sigorta primlerinizi talep edemez SGK benim bildiğim kadarıyla.
Ancak hizmet tesbit davası açarak bahsettiğiniz ifadeyi delil göstererek SGK hizmet başlangıç tarihinizi o döneme aldırma şansınız olabilir diye düşünüyorum.
Peki hizmet başlangıç tarihinin benim için nasıl bir avantajı var ?
SGK emeklilik için 3 şart arar,
-Hizmet süresi
-Prim gün sayısı
-Yaş.
İlk SGK giriş tarihine bağlı olarak emeklilik yaşı belirlenmekte.
örneğin, eğer sgk ilk giriş kaydınız 2008 sonrası ise, emeklilik yaşınız kademeli olarak artmakta ve 65 yaşa kadar çıkmakta. SGK ilk giriş tarihiniz böyle bir sebeple 2003 e çekilirse emekli olabileceğiniz yaş 60 olmaktadır.
Bu arada , 2005 tarihinde kendi isetğinizle ayrıldıysanız zaten herhangi bir tazminata hak kazanamazsınız.
Merhaba,
ALO 170'i aradım dava açabileceğimi söyledirler. Avukatıma danıştım 5 yıl zaman aşımı söyledirler.
Anladığım kadarıyla bir alacağım (Ör: maaş gibi) varsa bunu almak için 5 yılı geçirmemek gerekir.
SSK pirim gün sayısında ise dava açma süresi 10 yıl olduğu yazıyor.
Son olarak bide bimer'den bilgi talep ettim. Ordan gelecek olan bilgiye istinaden dava açacağım.
Teşekkür ederim.
Merhaba,
Bimerden de garip bir mail geldi.
Kurumumuza dava açacağınız için bilgi veremeyiz gibisinden.
Davayı açmaya karar verdim.
Sonuçlardan haberdar ederim
Davayı Açtım. Mahkeme davayı kabul etti ve 16/12/2015 için duruşma tarihi verdi.
Gelişmeler hakkında bilgi veririm.
Adım adım duruşma zabtını ekliyeceğim :) Belki faydalı olur.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
1-Davanın SGK'ya ihbarına,
2-SGK'ya müzekkere yazılarak davalı işveren tarafından davacının işe giriş bildirgelerinin
SGK'ya verilip verilmediğinin sorulmasına,
3-Bu aşamada tanıkların dinlenilmeine yer olmadığına,
4-İşe giriş bildirgelerinin verilip verilmemesine göre hak düşürücü sürenin değerlendirilmesi
gerektiğinden, SGK'ya yazılan müzekkere cevabı geldikten sonra hak düşürücü sürenin
değerlendirilmesine, bu nedenle ön inceleme duruşmasına bir sonraki celse devamına,
Bu nedenle duruşmanın 25/02/2016 günü saat 09:50 bırakılmasına karar
verildi.
SGK avukatı 5 yıllık süre geçtiği için davanın iptali yönünde dilekçe vermiş. Bende Okkalı bir dilekçe verdim. Özellikle aşağıdaki kanunlara dayanarak yazdım.
"31.5.2006 günlü, 5510 s. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 86. maddesinin dokuzuncu fıkrasında yer alan “…hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak beş yıl içerisinde…” ibaresinin Anayasa’nın 11., 13., 49. ve 60. maddelerine aykırılığı ileri sürülerek "