Cevap: Harddiskten Kopyalama
Alıntı:
Toskim rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba benim öğrenmek istediğim şu; 1 TB Seagate marka harici belleğime bir olaydan sebep savcılık el koydu. Bu harici bellek içerisindeki video ve resimlerin başka bir yere kopyalandığı bilişim tarafından belli olur mu tespit edilebilir mi?
harddisklerden silinen tüm veriler kurtarılabilir. Tüm veriler kurtarıla bilindiği gibi kopyalanan tüm bilgilerede erişilebilir. Yani detaylı incelemelerde harddiskden hangi ip ye ait bilgisayara veri aktarımı yapıldığı tarih ve saatine kadar bulunabilir.
Bilgisayardan ziyade başka harddiske veya flash belleğe kopyalandığı veya kaç kere kopyalandığı belli olur mu?
Alıntı:
Bilgisayardan ziyade başka harddiske veya flash belleğe kopyalandığı veya kaç kere kopyalandığı belli olur mu?
harddisk teki bilgiler dediğim gibi ne zaman ? hangi tarihte ? kaç kere aktarılmış ? tespit edilebilir.
Alıntı:
sguctas rumuzlu üyeden alıntı
harddisklerden silinen tüm veriler kurtarılabilir. Tüm veriler kurtarıla bilindiği gibi kopyalanan tüm bilgilerede erişilebilir. Yani detaylı incelemelerde harddiskden hangi ip ye ait bilgisayara veri aktarımı yapıldığı tarih ve saatine kadar bulunabilir.
Alıntı:
harddisk teki bilgiler dediğim gibi ne zaman ? hangi tarihte ? kaç kere aktarılmış ? tespit edilebilir.
Lütfen anlamsız ve yanıltıcı ve bilgiler vermeyelim.
Hard diskinizden başka bir yere bir şey kopyalanırsa bunu bilmenin teknik olarak bir yolu yoktur.
Alıntı:
Yanlış bilgi veriyorsunuz. Özel olarak log tutmadığı sürece kopyalanıp kopyalanmadığı bile anlaşılmaz. Log tutarsa da sadece kopyalandığı diskin etiketini filan alabilir ki etiket de zaten bir satırlık komutla değiştirilebildiğinden pek bir pratiği kalmaz.
edit:benden önce yazmışlar zaten görmeden yazdım.
Alıntı:
borsaci_b rumuzlu üyeden alıntı
Yanlış bilgi veriyorsunuz. Özel olarak log tutmadığı sürece kopyalanıp kopyalanmadığı bile anlaşılmaz. Log tutarsa da sadece kopyalandığı diskin etiketini filan alabilir ki etiket de zaten bir satırlık komutla değiştirilebildiğinden pek bir pratiği kalmaz.
edit:benden önce yazmışlar zaten görmeden yazdım.
Siz de yanlış bilgi veriyorsunuz.
Kafatasından çıkartılan bir beynin düşünemeyeceği gibi, bilgisayardan sökülen bir hard disk, log falan tutamaz. Kopyalandığı diskin etiketini alabilecek olsa, zaten kopyalandığı anlaşılmış olur.
Bahsettiğim bilgisayar harddiski değil taşınabilir harici bellek harddisk 1 TB lık.Bu taşınabilir harddiskten başka bir taşınabilir harddisk belleğe kopyalandığı belli olur mu diye sormuştum. Laptop veya masaüstü bilgisayara değil.
Alıntı:
Bahsettiğim bilgisayar harddiski değil taşınabilir harici bellek harddisk 1 TB lık.Bu taşınabilir harddiskten başka bir taşınabilir harddisk belleğe kopyalandığı belli olur mu diye sormuştum. Laptop veya masaüstü bilgisayara değil.
Kes-yapıştır yaptıysan bilgi "silinmiş" şekilde görülür ama nereye kopyalandığını göremezler. Flash disk filan farketmez.
Özel olarak bir virüs yazarsan ve o virüs keylogger gibi her kopyaladığında hem incelenen diske hemde kopyalanan diske bilgi aktarırsa ancak o zaman mümkün olabilir ki virüsler bunu yapmaz genelde kopyalamayı engellerler.
Alıntı:
Şenol Eker rumuzlu üyeden alıntı
Siz de yanlış bilgi veriyorsunuz.
Kafatasından çıkartılan bir beynin düşünemeyeceği gibi, bilgisayardan sökülen bir hard disk, log falan tutamaz. Kopyalandığı diskin etiketini alabilecek olsa, zaten kopyalandığı anlaşılmış olur.
Şenol Bey, bilgisayara takılmayan diskin loglama yapabileceğini yazmadım zaten ben, bu anlamı nasıl çıkardınız??? Bilgisyara bağlanmadan bilgisayara nasıl kopyalacak ki zaten? Sözünü ettiğiniz bir bilgi yok ki yanlış olsun. Gene de yanlış anlaşılacak şekilde anlattığımı düşünüyorsanız onu bilemem. Yalnız söylediğiniz şey bilgisyara takılmayan harddiskin loglama yapamayıp kopyalama yapabileceğini ileri sürüyor (ki temelde loglama da kopyalama gibi bilgi yazmadır) ya da bende sizi yanlış anladım :/
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.