eşimden aldığım emekli maaşı oranı
merhaba, eşimi 2012 yılında kaybettim, malulen emekli idi ve bana da emekli maaşı bağlandı... hali hazırda çalışırken eşimden 900 tl maaş alıyorum, işten ayrıldığımda ne kadar alabilirim? %50-%75 gibi oranlar gördüm ama çok anlamadım. yardımcı olursanız sevinirim
Cevap: eşimden aldığım emekli maaşı oranı
Çalışmadığınız, kendi çalışmanız nedeniyle yaşlılık aylığı almadığınız durumda;
mevcut %50 olan aylık bağlanma oranınız, sizden başka aylık almakta olan çocuk veya anne baba yoksa, %75 olacaktır.
Bunun için elbette kuruma başvurmanız gerekir, otomatik güncellenmez aylık bağlanma oranınız.
Çalışmanızın ve Dul maaşı aldığınız eşinizin Eşinizin emekli sandığı ile bağlantısı yok ise maaşınızda bir değişiklik olmayacaktır.
eşim sgk'dan (4A) malulen emekli idi, ben de sgk'lı (4A) olarak çalışıyorum ve 31 ağustos itibariyle istifa etmeyi düşünüyorum... bu şartlarda %75 mi olacak oran? doğru mu anladım?
Alıntı:
seldom rumuzlu üyeden alıntı
eşim sgk'dan (4A) malulen emekli idi, ben de sgk'lı (4A) olarak çalışıyorum ve 31 ağustos itibariyle istifa etmeyi düşünüyorum... bu şartlarda %75 mi olacak oran? doğru mu anladım?
Hayır İşten ayrılmanız durumunda bir değişiklik olmayacak. Şu an hangi oranda maaş bağlanmış ise aynı oranda maaş alacaksınız. 50 yada 75 olması durumu Maaşı tek başınımızamı yoksa çocuklarınızla birliktemi aldığınıza göre değişir.
Alıntı:
ceceli341 rumuzlu üyeden alıntı
Hayır İşten ayrılmanız durumunda bir değişiklik olmayacak. Şu an hangi oranda maaş bağlanmış ise aynı oranda maaş alacaksınız. 50 yada 75 olması durumu Maaşı tek başınımızamı yoksa çocuklarınızla birliktemi aldığınıza göre değişir.
MADDE 34- Ölen sigortalının 33 üncü madde hükümlerine göre hesaplanacak aylığının;
a) (Değişik: 17/4/2008-5754/21 md.) Dul eşine % 50'si; aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan dul eşine ise bu Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç bu Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaması veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması halinde % 75'i,
Burada anlatılmak istenen nedir peki sn.ceceli?
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
MADDE 34- Ölen sigortalının 33 üncü madde hükümlerine göre hesaplanacak aylığının;
a) (Değişik: 17/4/2008-5754/21 md.) Dul eşine % 50'si; aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan dul eşine ise bu Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç bu Kanun kapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaması veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması halinde % 75'i,
Burada anlatılmak istenen nedir peki sn.ceceli?
Sn Kırcalı
Emekli değilse ve çalışmıyorsa ve başka iştirakçi yok ise %75 bağlanır demek. Diğer türlü %50 bağlanır demek.
Sn Sldom un banada emekli maaşı bağlandı sözünden zaten emekli algısı oluştu bende. Anladığım.
Sn Seldom emekli değilseniz ve sadece merhum eşinizden dolayı dul maaşı alıyorsanız İşten ayrıldıktan sonraki durum için Sn Kırcalının Yanıtını dikkate alın.
sanırım yanlış ifade nedeniyle sizi yanılttım, emekli değilim, çocuğum da yok, şu an çalışıyorum ama işten ayrıldığımda tek gelirim eşimden aldığım emekli maaşı olacak ve bu maaştan çocuk ya da anne gibi istifade eden yok... cevabımı aldım çok teşekkür ederim, zahmet verdim